Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kiemelt jelentőségű ügy lett a Hableány áldozatainak emlékműve.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősítette egy kedd este közzétett kormányhatározat a Hableány sétahajó-baleset áldozatainak emlékére felállítandó emlékmű és környezete kialakításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket.

Arról már a nyáron döntés született, hogy emlékművet állítanak a 2019. május 29-i tragikus dunai baleset dél-koreai és magyar áldozatainak a pesti Duna-parton, és erre 176 millió forintot adott a kormány.

A kiemelt jelentőség nemcsak azt jelenti, hogy különböző hatóságoknak a szokásosnál rövidebb idő alatt kell meghozniuk a döntésüket, hanem azt is, hogy

  • építészeti-műszaki tervpályázati eljárást nem kell lefolytatni,
  • építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni,
  • településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni,
  • településképi bejelentési eljárásnak nincs helye, valamint
  • közterület-alakítási terv készítésének és alkalmazásának nincs helye.

Vagyis bár a főváros közepén épül egy emlékmű, abba semmilyen, a jogszabályokban egyébként kijelölt szakértő vagy önkormányzat nem szólhat bele, az egyetlen felelős a koordinációra kijelölt Sára Botond budapesti kormányhivatal-vezető. A kormány évente több tucat hasonló döntést hoz, a Magyar Közlöny ugyanezen számában a Kübekháza–Rábé közúti határátkelőhelyről is. Ez pedig felveti azt a kérdést, hogy mi értelmük van a különböző pályázati és szakértői véleményezési eljárásoknak, ha ezeket a gyorsítás jegyében éppen a legfontosabbnak tartott beruházásoknál nem engedik alkalmazni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
152 koronavírus-fertőzött hunyt el egy nap alatt

152 koronavírus-fertőzött hunyt el egy nap alatt

Háromszor jobb-e a háromszor drágább tévé?

Háromszor jobb-e a háromszor drágább tévé?

156 koronavírusos beteg hunyt el, 6819 új fertőzöttet találtak

156 koronavírusos beteg hunyt el, 6819 új fertőzöttet találtak