A NAV-nál kell majd iparűzési adót fizetni

A NAV-nál kell majd iparűzési adót fizetni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Pénzügyminisztérium új törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, számos változás jön.

Több új feladat is fog az adóhatóság hatáskörébe tartozni a most benyújtott NAV-törvény értelmében: a gépjárműadóval kapcsolatos adóhatósági ügyek intézése mellett a helyi iparűzés adóbevallást is az adóhivatalhoz kell benyújtani. Ez mintegy 800 ezer vállalkozásnak jelent adóadminisztrációs könnyebbséget majd 2021-től.

Jövőre debütál egy újabb, informatikai adóhivatali szolgáltatás: ez az áfabevallási tervezetek adóhivatali kiajánlása lesz, amivel várhatóan már 2021 második felében számolhat több mint félmillió áfabevalló cég.

Ha az Országgyűlés megszavazza a tervezetet, akkor egységes jogviszonyt is létrehoz: az adó- és vámhatósági szolgálati jogviszony nem tesz különbséget a civil és a hivatásos állomány között, és egyaránt vonatkozik majd a kormánytisztviselőkre, a pénzügyőrökre és az ügykezelőkre is.

Idén január 1-től a NAV univerzális végrehajtó szervvé vált és számos feladatkörrel bővült a szervezet hatásköre az elmúlt időben – emlékeztet a tárca: még 2018-ban kerültek át a közigazgatási ügyek, idén pedig már az összes törvényszéki ügy végrehajtását is a NAV végzi, ami a korábbiakhoz képest 2020-ban mintegy 300 ezer új ügyet jelent a Pénzügyminisztérium közleménye alapján.

Idén július 1-jével újabb feladatot vett át az adóhivatal: az egyéni vállalkozók nyilvántartását. Jelenleg több mint 562 ezer egyéni vállalkozó szerepel az adóhivatali adatbázisban. 2016 óta pedig több mint ötmillió magánszemélynek készíti el a NAV az szja-bevallási tervezetét.

Hozzászólások