szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Magyarország mindössze a GDP 16 százalékát fordítja szociális támogatásokra.

Közzétette az Eurostat az uniós országok szociális támogatásaira vonatkozó 2019-es statisztikáját. Az adatok szerint a tagállamok ilyen irányú költése GDP arányosan Franciaországban a legmagasabb, mintegy 31 százalék. Őket követi Dánia (30 százalék) kevéssel lemaradva, majd Németország (29 százalék).

A lista legvégén Máltát és Lettországot találjuk 15 százalékkal, majd Magyarországot Litvániát és Bulgáriát, mindhárom ország csupán a GDP-je 16 százalékát fordítja ilyen célra.

Az Eurostat szerint 2019-ben a nyugdíjak tették ki a szociális támogatások nagy részét minden tagállamban, Olaszországban például az 58-, Ciprusban pedig az 54 százalékát.

A családtámogatások a kiadások 12 százalék tették ki Magyarországon (és Németországban is), ami a legmagasabb arány az EU-ban. Viszont a munkanélküli ellátásról ugyanez nem mondható el: nálunk ez mindössze a teljes szociális támogatásoknak mindössze a 2 százalékát teszik ki.

Ugyanez az arány Máltán is, míg Belgiumban, Franciaországban és Olaszországban ez 6 százalék.

Családtámogatás: erőn felül költenek Kelet-Európában

Hatalmas lemaradást kell ledolgozniuk a közép-kelet-európai államoknak a szociális kiadások, azon belül a családtámogatások terén. Abszolút értékben ezek az országok még mindig lényegesen kisebb támogatást tudnak nyújtani, ugyanakkor ha a GDP-jükhöz arányosítjuk ezeket a számokat, akkor már az uniós átlag közelében járnak.

(Képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tompa Andrea és Bodor Ádám is Baumgarten-emlékdíjat kap

Tompa Andrea és Bodor Ádám is Baumgarten-emlékdíjat kap

Radar360: A norvégok a vakcinát tesztelik, az unió a magyar bírói függetlenséget

Radar360: A norvégok a vakcinát tesztelik, az unió a magyar bírói függetlenséget

Szegedi egyetemi modellváltás: Ombudsmanhoz fordul a szegedi Momentum a hétfői szenátusi ülés miatt

Szegedi egyetemi modellváltás: Ombudsmanhoz fordul a szegedi Momentum a hétfői szenátusi ülés miatt