Távozik a Bahart vezérigazgatója

Távozik a Bahart vezérigazgatója

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kollár Józsefet 2015-ben nevezték ki a balatoni hajózási társaság élére. Nagyjából másfél évvel azután távozik, hogy többségi állami tulajdonba került a cég.

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) vezérigazgatója közös megegyezéssel távozik posztjáról – erősítette meg az MTI-nek a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). A vezérigazgató nem kívánt nyilatkozni, és az MTÜ sem indokolta meg Kollár József távozásának okát.

Kollár Józsefet 2015. májusában nevezte ki a cég élére az akkor még 22, később 21 tóparti önkormányzat tulajdonában lévő társaság közgyűlése.

Az állam tavaly augusztus végén szerzett 75 százalékos részesedést a hajózási társaságban, amikor megemelte a Bahart tőkéjét 6,6 milliárd forinttal. Ezt követően elfogadták a cég átszervezésének tervét, azóta zajlik a hajózási társaság profiltisztítása. Több vagyonelemét – a csopaki közforgalmú kikötőt, kempingeket, szállodát, vízparti ingatlanokat – árverezésre bocsátott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 

Kollár szeptemberben arról beszélt egy tanácskozáson, hogy a Bahartnak a fenntartható versenyképesség megteremtéséhez a következő évtizedben mintegy 20 milliárd forint forrásra van szüksége, a menetrendi hajózás állami támogatása mellett. A Bahart évente 400-450 millió forint fejlesztésre képes önerőből, ami kevés. A legnagyobb gond a műszaki elavultság. Emellett stratégiai kérdéssé vált a munkaerőhiány a hajósállományban, ami miatt idén már néhány járat is kimaradt. Kiemelte, vízválasztóhoz érkezett a társaság azzal, hogy többségi állami tulajdonba került.

Hozzászólások