szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

6,4 százalékos recessziót vár erre az évre a kormány – árulta el a pénzügyminiszter.

Egy hároméves programot készített a Pénzügyminisztérium a kilábalásra – mondta el Varga Mihály a Világgazdaságnak. Szerinte 2021 május–júniusa lehet a fordulópont, amikor a koronavírus elleni vakcinával el lehet kezdeni a tömeges oltásokat.

A korlátozásokat ekkortól lehet majd gyorsabban feloldani, és a gazdaság lassan, de visszatérhet a normális kerékvágásba

– fogalmazott. De azt is hozzátette: ha a vakcinakísérletek lassabbak lesznek, vagy ha a tömeges átoltás csak lassabban valósul meg, akkor egy elhúzódóbb kilábalás lehet.

Varga azt október végén már elárulta, hogy a korábban várt 5 helyett 6–6,5 százalék közötti recesszióval számol a kormány erre az évre, most azonban ezen a sávon belül is pontosított:

6,4 százalékkal eshet vissza idén a gazdaság teljesítménye.

Azt is elmondta, hogy a költségvetési hiány az eredetileg tervezett 1 helyett 9 százalékos lehet, az államadósság pedig a GDP 65,4 százalékáról a 78–80 százalékára fog nőni. A kormány nagyjából 1700 milliárd forint bevételkieséssel számol.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Vállalkozás

Varga Mihály szerint ki kell nyitni a pénzcsapot

A válság miatt az államnak az eddigieknél jobban kell költekeznie a pénzügyminiszter szerint. A nagyvállalatok beruházásait támogató program eredetileg 15 milliárdos keretét a kormány már 80 milliárdra tolta föl.

Rendhagyó temetéssel vesznek búcsút Sas Józseftől

Rendhagyó temetéssel vesznek búcsút Sas Józseftől

Elborította a műanyagszemét a Kékestetőt a hétvégén

Elborította a műanyagszemét a Kékestetőt a hétvégén

Globális tudásnépszerűsítés vagy a szerzői jogok világméretű megsértése?

Globális tudásnépszerűsítés vagy a szerzői jogok világméretű megsértése?