szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

António Costa szerint már nem lehet újratárgyalni a jogállamisági mechanizmus kérdését, B-terv pedig nincs arra az esetre, ha a magyar, illetve a lengyel kormány megvétózná a költségvetést és a helyreállítási alapot.

Nem nyitható újra a német soros EU-elnökség és az Európai Parlament között létrejött megállapodás a jogállamisági mechanizmus szükségességéről az uniós keretköltségvetéssel és a helyreállítási alappal összefüggésben – mondta António Costa portugál miniszterelnök az Európai Unió januártól kezdődő portugál elnökségi programját bemutató sajtótájékoztatón az uniós parlamentben.

Costa elmondta, a kilátásba helyezett lengyel–magyar vétó esetében nincs B-terv, az eredeti terven kell dolgozni, hogy a soros német elnökség végre pontot tudjon a helyreállítási alappal és a hosszú távú uniós költségvetéssel kapcsolatos viták végére. Úgy véli, létfontosságú, hogy a jövő heti EU-csúcson egyezség szülessen az uniós tagállamok vezetői között. Amennyiben az nem sikerül, akkor nem lesz jövő évi költségvetés, kevesebb lesz az uniós forrás, nem lesz gazdasági felépülés, tehát megbénul egész Európa.

Senki sem akar ilyen bizonytalanságban élni, így remélem, minden tagállami vezető úgy vesz részt a következő tanácskozásunkon, hogy ezt észben tartja – tette hozzá.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke egyetértett Costával arra vonatkozóan, hogy nincs szó B-tervről. Mint mondta, a soros német EU-elnökség megbeszéléseket folytat a lengyel és a magyar kormánnyal a megállapodás megszületése érdekében. Abban az esetben, ha nem sikerül megegyezni, akkor mindent elölről kell kezdeni, és az csak késleltetné a gazdasági felépülést. "Az európai polgárok nem ezt várják tőlünk, és nem is ezt érdemlik" – mondta az elnök.

Costa határozott kiállása azért is érdekes, mivel júliusban még olyan hírek röppentek fel, miszerint a portugál kormányfő hajlandó támogatni a jogállamisági mechanizmus ellen küzdő magyarokat. Ezen azonban túllépett az idő: a múlt héten a tagállamok képviselői közül csak a magyarok és a lengyelek utasították el a jogállamisági mechanizmus bevezetését, a többi 25 ország – köztük a portugálok – kiállnak mellette.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy brit turista miatt fújtak le egy egész síversenyt Svájcban

Egy brit turista miatt fújtak le egy egész síversenyt Svájcban

Spiegel: A jobboldali populizmus nem kerül két vállra Trump távozásával

Spiegel: A jobboldali populizmus nem kerül két vállra Trump távozásával

Márciusra ígéri a Johnson & Johnson az egydózisú koronavírus elleni vakcinát

Márciusra ígéri a Johnson & Johnson az egydózisú koronavírus elleni vakcinát