Úgy megyünk neki 2021-nek, hogy fogalmunk sincs, mennyi lesz a minimálbér

Úgy megyünk neki 2021-nek, hogy fogalmunk sincs, mennyi lesz a minimálbér

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ahogy az várható volt a tárgyalások szerdai sikertelensége után, 2020-ban nem sikerül eljutni minimálbér-egyezségig. A kormány azt ígéri, januárban folytatják a tárgyalást.

„A járványhelyzet okozta bizonytalanságok miatt nem jutottak még közös nevezőre a munkaadók és munkavállalók a minimálbér és a garantált bérminimum 2021-es emeléséről” – erről adott ki közleményt az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az egyeztetések januárban folytatódnak a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) – tették hozzá.

A Munka törvénykönyve szerint a minimálbér és a garantált bérminimum összegéről az év végéig kell megállapodni. A kormány azonban szilveszterkor kiadott egy rendeletet, amellyel lehetővé tette, hogy januárban folytassák a tárgyalást. Ehhez azt a felhatalmazást használta ki, hogy „járvánnyal összefüggő veszélyhelyzetben” joga van a törvényektől eltérni.

Mint megírtuk, a szakszervezetek és a munkáltatók képviselői 2020-ban utoljára december 30-án ültek össze. A szakszervezetek 10 helyett 5 százalékos emelést javasoltak kompromisszumként, a munkaadók pedig ugyan úgy vélik, hogy a válságban nem volna szabad bért emelni, 3,1 százalékos emelésbe belementek volna.

Hozzászólások