Brexit-hatás: a Cityben drámai mértékben csökkentek az új munkahelyek

Brexit-hatás: a Cityben drámai mértékben csökkentek az új munkahelyek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Londonban a pénzügyi állásokban 49%-kal kevesebb az üresedés, mint tavaly – írja a Bloomberg. Ez a Brexit és a Covid–19-járvány együttes hatása, és félő, hogy tartós lesz.

16 335 állást hirdettek meg a Cityben tavaly, ez csaknem ötven százalékos csökkenés az előző évhez képest. "Ha a Brexit nem lett volna elég, akkor jött a koronavírus-járvány" – nyilatkozta a Bloombergnek a Morgan McKinley brit irodájának igazgatója. A pandémia miatt ezerszámra bocsátottak el embereket a pénzintézetek az egész világon. Mindenütt átálltak az otthoni munkavégzésre, ez pedig csökkentette London jelentőségét. "Ha nem kell bejárni Londonba, akkor csökkenhetnek a munkabérek, mert a dolgozók vidéken olcsóbban élnek és megspórolhatják a bejárási költségeket" – hangsúlyozza a Morgan McKinley igazgatója.

A Brexit sem segítette a City pozícióját. A nagy alkudozásban ugyanis háttérbe szorult London európai pénzügyi vezető szerepe, mert a britek nem ragaszkodtak hozzá igazán, az EU pedig örült annak, hogy a City pénzügyeinek egy része áttelepül a kontinensre. Ebből profitál Amsterdam, Frankfurt és Párizs is. A londoni City ellenezte a brit kilépést, most viszont meg kell innia a levét annak, hogy immár nem része az Európai Uniónak, és ezért nehezen játszhatja el Európa pénzügyi fővárosának szerepét a globális gazdaságban.

Hozzászólások