Tetszett a cikk?

Ingyen kerül állami tulajdonba a jelenleg 100%-ban önkormányzati Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. A péntek este megjelent kormányhatározat szerint ez „az önkormányzat számára jogszabályban meghatározott közfeladat ellátásának állam által történő elősegítése érdekében” történik.

Ez az a stadion, amelyet eredetileg 9,6 milliárd forintból szerették volna felépíteni, de a vége 15 milliárd lett. Átadásakor 2017-ben Puskás Tivadar (KDNP) akkori polgármester azt mondta, a stadion ajándék, amit azért kapott a város, mert jól viselkedett. (Most a szocialista Nemény András vezeti a várost.)

A cég ügyvezetője már 2018-ban lemondott, mert nem találtak piaci alapon üzemeltetőt. A stadion körüli káosz abból adódott, hogy a Haladás VSE és a Haladás focicsapat elvileg a két üzemeltető, de a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. a fenntartó, és ebből a nem tisztázott jogviszonyból adódott például, hogy nem volt rendezve, ki fizeti a karbantartást, javításokat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma már tavaly támogatást adott a stadion működtetésére, amire Hende Csaba fideszes képviselő azt mondta: így „nemcsak, hogy egy fillérjébe nem kerül a városnak a Haladás Sportkomplexum fenntartása, hanem megtakarítja azt a több tízmillió forintot is, amelybe a régi elavult és korszerűtlen stadion fenntartása került”. Ez azonban nem szüntette meg a viszályt az önkormányzati cég és a korábban súlyos veszteséggel küzdött Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. között, amely a futballcsapatot működteti. A Szombathelyi MÁV Haladás Vasutas Sportegyesület társadalmi elnöke egyébként Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt.

A kormány döntése most kikapcsolja az immár ellenzéki vezetésű várost az ügyből, de előbb 30 millió forintért átvilágíttatja az átvenni kívánt társaságot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A CÖF új cége nevével is a 2022-es választásra hangolódik

A CÖF új cége nevével is a 2022-es választásra hangolódik

Bölcsődei dolgozók: Ha nyitva maradnak a bölcsődék, járjon soron kívüli oltás is

Bölcsődei dolgozók: Ha nyitva maradnak a bölcsődék, járjon soron kívüli oltás is

Léleknyomorító, hogy a nagyszülők és unokák nem találkozhatnak a járvány miatt

Léleknyomorító, hogy a nagyszülők és unokák nem találkozhatnak a járvány miatt