szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2021 végére már jobb lesz a globális gazdasági teljesítmény, mint 2019 végén volt, Nagy-Britannia, az eurózóna és Dél-Amerika fog a leglassabban talpra állni – számol az IMF.

Idén 5,2 helyett 5,5, jövőre pedig 4,2 százalékkal nőhet a világ gazdasági teljesítménye – így számol a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a most kiadott növekedési előrejelzésében. A növekedés az év második felében jöhet lendületbe, egyrészt azért, mert akkorra remélhetőleg már tömegeket oltanak be, és a gazdaságösztönző lépések is beérhetnek, másrészt pedig azért, mert 2020-hoz képest egyébként sem annyira nehéz növekedést elérni.

A globális gazdaság 2020-ban 3,5 százalékkal esett vissza, ami egész szép mentés: októberben még 4,4 százalékos zuhanást prognosztizáltak, de annyira gyorsan beindult a növekedés, hogy ennél közel egy százalékponttal kisebb lett az éves recesszió.

Ez pedig azt jelenti, hogy az IMF szerint 2021 végére már 1,8 százalékkal a 2019 végi szint fölött fog állni a világgazdaság.

Az euróövezetben nem ennyire jó a helyzet, ott a tavalyi 7,2 százalékos GDP-csökkenés után csak 4,2 százalékos növekedést vár az IMF, 2022-ben pedig 3,6 százalékos növekedést. Ez 2021-re 1 százalékponttal rosszabb, 2022-re fél százalékponttal jobb, mint az eddigi előrejelzés.

A legsúlyosabb pofont a brit gazdaság kapja, ott a 2020-as 10 százalékos visszaesés után idén csak 4,5 százalék lesz a növekedés, 2022-ben pedig 5,0, vagyis ők 2022-re sem közelítik meg a 2019-es szintet. A dél-amerikai gazdasági teljesítmény is épp csak visszaér akkorra oda, ahonnan 2019 után esni kezdett.

Az USA-ban ennél sokkal gyorsabb lesz a visszapattanás: a tavalyi 3,4 százalékos visszaesés után idén már 5,1, jövőre 2,5 százalékos növekedést várnak.

Kína volt az egyetlen hely, ahol tavaly is növekedést mértek, 2,3 százalékosat, ezt idén 8,1 százalékos ugrás követheti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trump: Az a hihetetlen utazás, amelyet négy évvel ezelőtt együtt kezdtünk, még korántsem ért véget

Trump: Az a hihetetlen utazás, amelyet négy évvel ezelőtt együtt kezdtünk, még korántsem ért véget

A WhatsApp szerint nem érdemes más üzenetküldőt használni

A WhatsApp szerint nem érdemes más üzenetküldőt használni

PDSZ: A tanároknak nem a 26, hanem a 84 százaléka oltatná be magát

PDSZ: A tanároknak nem a 26, hanem a 84 százaléka oltatná be magát