szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?

1,8 százalékkal esett vissza januárban a kiskereskedelmi forgalom. Úgy tűnik, sokan az elhúzódó válságtól tartva visszafogják a kiadásaikat.

Idén januárban a kiskereskedelem forgalma a naptárhatástól megtisztítva 1,8 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest – számolt be a Központi Statisztikai Hivatal. A kimondottan rossz decemberi adathoz képest 0,5 százalékos növekedést mértek.

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva az „élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kereskedelem” nevű csoportban – a bonyolult név azt jelenti: minden olyan boltban, ahol ételt is lehet kapni – a forgalom 1,5 százalékkal nőtt. Ez úgy állt össze, hogy az élelmiszerüzletek értékesítési volumene 3,4 százalékkal nőtt, míg az étel-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,3 százalékkal csökkent.

Amíg enni muszáj egy válság alatt is, máson lehet spórolni: a nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma 2,2 százalékkal kisebb lett. Egyedüliként az iparcikk jellegű vegyes üzletekben nőttek az eladások, 9,2 százalékkal. A forgalom kimondottan nagyot csökkent gyakorlatilag minden más fajta üzletben:

  • a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszereladások 8,2 százalékkal estek vissza,
  • a bútorboltok és a műszaki cikkek forgalma 13 százalékkal esett,
  • a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikkeknél 14 százalék volt a zuhanás,
  • a textil-, ruházati és cipőboltokban 21 százalékkal,
  • a használtcikküzletekben pedig 24 százalékkal esett a forgalom.

A benzinkutak forgalma 8,5 százalékkal esett vissza.

Ez pedig azt jelenti, hogy nagyon sokan továbbra is spórolnak, attól tartva, hogy elhúzódik a válság. A 2020-as GDP-adat részletein is látszott, hogy a magyar gazdaság számára a legnagyobb veszély most az jelenti, ha sok embernek fogy el a pénze, és az is kiderült, hogy az év első hónapjában 97 ezren vesztették el az állásukat.

Virovácz Péter, az ING elemzője szerint önmagában a januári adat nem tragikus, de így is „aggodalommal tekinthetünk a jövőbe”. A munkanélküliség emelkedése, a bérnövekedés lassulása, és az, hogy a járvány harmadik hulláma ideért, arra ösztönözhetik az embereket, hogy fogják vissza a fogyasztásukat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rabkórházba szállítják át Navalnijt

Rabkórházba szállítják át Navalnijt

Itt követheti élőben az Apple holnapi bejelentését

Itt követheti élőben az Apple holnapi bejelentését

Szélütések okozták a washingtoni Capitoliumot védő rendőr halálát januárban

Szélütések okozták a washingtoni Capitoliumot védő rendőr halálát januárban