Direkt36: A járvány közepén osztottak ígéretes üzleteket kormányközeli figuráknak

Direkt36: A járvány közepén osztottak ígéretes üzleteket kormányközeli figuráknak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kormányközeli szereplők jutottak be a felszámolói piacra a tényfeltáró portál legújabb cikke szerint.

Több kormányközeli üzletember és egy fideszes politikus is a nyertesei között van annak a pályázatnak, amelyen eldőlt, hogy kik végezhetnek felszámolásokat a következő években – írja a Direkt36 tényfeltáró központ a 444-en megjelent cikkében.

A kormány múlt csütörtökön, a legújabb járványügyi intézkedések napján adott ki egy közleményt a pályázat eredményéről. A 90 győztes cég közül 54 korábban nem rendelkezett ilyen jogosultsággal, vagyis új szereplő a piacon. A Direkt36 a listát átvizsgálva azt találta,

hogy a nyertes pályázók között több olyan cég van, amely fideszes politikus vagy pedig más kormányközeli figura érdekeltsége.

A pályázatra összesen 277 cég jelentkezett, a portál által idézett piaci források szerint az elbírálás során pedig nagy súllyal estek latba a szubjektív szempontok.

A nyertesek között van egy Fejérvári-ház Kft. nevű cég, amely egy fideszes politikus, Papcsák Ferenc résztulajdonába tartozik. Papcsák korábban fideszes parlamenti képviselő volt, jelenleg a jegybank felügyelőbizottságának elnöke.

A nyertesek között van egy Seszták Miklós korábbi miniszterhez köthető ügyvédi iroda cége is, miközben Seszták maga is részt vett a kiválasztási folyamatban. A pályázati eljárással kapcsolatban több kérdést is feltett a Direkt36 a kormánynak és Sesztáknak is, de ezekre nem érkezett válasz.

A portál szerint a jövőben felszámolásokat végezhet a Q-Tron Reorganizációs és Felszámoló Kft. A cég egyik tulajdonosa Tasnádi László volt belügyi államtitkár. Tasnádi a posztjáról 2016-ban mondott le, miután Lázár János akkori miniszterelnökségi miniszter kínosnak nevezte, hogy a III/II-es múltú államtitkárt pont október 23-án léptették elő.

De a nyertesek között feltűnnek olyan szereplők, akik Mészáros Lőrinc birodalmához kötődnek.

Ilyen a Prima Liquidator Kft., amely a pályázati győzelmét már a honlapján is feltünteti. A cég egyik tulajdonosa Gál Miklós, aki Mészáros Lőrinc cégbirodalmában tölt be meghatározó pozíciókat. Tavaly június végéig az Opus Global általános vezérigazgatója volt, a Hunguest Hotels Zrt.-nek jelenleg is az igazgatósági tagja, és résztulajdonos a kormánnyal szimpatizáló Tv2-ben is.

A Prima Liquidator Kft. a Direkt36-tal azt közölte, hogy komoly tapasztalatuk van a felszámolások terén. Gál ugyanis egy olyan felszámolócégnek is tulajdonosa, amely az előző, hét évvel ezelőtti pályázaton is nyert.

Ugyanehhez az érdekkörhöz tartozik a Csődtanácsadó Menedzser Kft., amely szintén nyert a felszámolói pályázaton. A cég egyik tulajdonosa Nagy Szilvia. Ő Gál Miklóssal és a Takarékbankot irányító Vida Józseffel közösen birtokolja az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.-t, amely a TV2 egyik tulajdonosa. A Csődtanácsadó Menedzser Kft. a portállal azt közölte, hogy már az előző pályázaton is indultak, akkor azonban még nem nyertek.

A felszámolás egy jelentős, évi 3-6 milliárdosra becsült piac, amelyen az állami felszámolócég mellett mostantól mindössze 90 cég működhet. A piacon arra számítanak, hogy a járvány miatti gazdasági problémák eredményeként hamarosan felpörögnek majd a felszámolások, tehát a felszámolócégek ezzel jól fognak járni – írta a portál.

Hozzászólások