szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Főpolgármesteri Hivatal szerint kemény feltételek mentén fogják ellenőrizni az az RNBH Konzorcium munkáját.

Két évig ismét az RNBH Konzorcium látja el a patkányirtási feladatokat Budapesten, az új szerződés komplexebb műszaki tartalommal bír, hatékonyabb irtási folyamatot határoz meg, és ellenőrizhetőbbé teszi a konzorcium működését, illetve "keményebb feltételek mentén" ellenőrzi az irtást – közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdán.

A sikeresen lezárult közbeszerzési eljárás eredményeképpen szerdától kezdődően két évig az RNBH Konzorcium látja el a patkányirtási feladatokat Budapest területén – közleményben.

Az RNBH Konzorcium 2018 óta végez patkányirtást Budapesten, még Tarlós István főpolgármestersége idején nyerték el az első megbízásukat. A Főpolgármesteri Hivatal szerint a következő időszakban teljesen más követelményeknek kell megfelelnie, mint az elmúlt két évben. "Ráadásul közvetlenül a fővárosi önkormányzat fogja, keményebb feltételek mentén ellenőrizni az irtást."

A közlemény szerint a szerdától hatályos szerződés szakmailag, jogilag és a transzparencia szempontjából is tisztább, valóban a főváros érdekeit képviseli.

A Főpolgármesteri Hivatal tudatta azt is, hogy az új szerződés alapján a főváros határozza meg azt a 20 kiemelt csomópontot, ahol mintegy 700 helyen folyamatos méregmező fenntartása szükséges.

A patkányészleléssel kapcsolatos bejelentések a fővároshoz futnak be, nem az irtást végző céghez, így minden bejelentésről tudni fog az önkormányzat, és így a városgondnokok segítségével maga is ellenőrizni tudja a fertőzöttséget, ezáltal a vállalkozó munkáját.

Az önkormányzat még januárban közölte, hogy az RNBH Konzorcium bruttó 899 millió forintért végezheti el a következő két évben a rágcsálóirtást a fővárosban.

Ugyanaz a cég irthatja Budapesten a patkányokat, mint Tarlósék idején

A Kúria szerint a bíróságnak újra le kell folytatnia azt az eljárását, amelyben új eljárásra kötelezte a Közbeszerzési Döntőbizottságot. A bizottság szerint annak idején minden rendben volt a patkányirtási közbeszerzéssel. Közben a főváros új vezetése új patkányirtási szisztémát szeretne.

A Fővárosi Önkormányzat előző vezetése 2018 nyarán kötötte meg a korábbi szerződést a közbeszerzési eljárásban nyertes RNBH Konzorciummal, korábban évtizedekig a Bábolna Bio Kártevőirtó Kft. végezte a patkányirtást Budapesten.

Miután a Bábolna Bio befejezte a munkát, 2019 tavaszán a fővárosban alaposan megnőtt a patkánypopuláció. Az RNBH öt évre egymilliárd forintért vállalta a fővárosi patkányirtási munkák elvégzését, ám néhány hónappal azután, hogy átvették a feladatot, a Fővárosi Közgyűlés arról döntött, hogy az intenzív irtásra plusz 650 millió forintot ad 2019-re.

A Bábolna Bio a tenderről szóló döntés ellen jogorvoslatot kért a Közbeszerzési Döntőbizottságtól. Első körben a elutasították a bábolnai cég jogorvoslati kérelmét, majd meg is kötötték a megállapodást az RNBH konzorciummal.

2019. szeptember 10-én végül a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte a Közbeszerzési Döntőbizottság budapesti patkányirtási tenderben hozott határozatát, és új eljárásra kötelezte őket a közbeszerzési ügyben. Ezt követően viszont Kúria hatályon kívül helyezte a Fővárosi Törvényszék ítéletét, és új eljárásra utasította.

Karácsony Gergely még zuglói polgármesterként többször is támadta a korábbi Tarlós-féle városvezetést a patkánytender miatt, amit egyébként ő is megszavazott. 2019 májusában egy vizsgálóbizottság követelt a fővárosi patkányhelyzet miatt, illetve feljelentést is tett a rendőrségen. A 2019-es önkormányzati választás kampányában jelentős szerepet kapott a téma.

A Fővárosi Közgyűlés 2020. június 24-i ülésén egyhangú döntést hozott arról, hogy a hatályos vállalkozási szerződés felülvizsgálata indokolt és szükséges miközben a szolgáltatás folyamatosságát a megszüntetés időpontjáig fenn kell tartani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!