szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 400 méter hosszú Ever Given még kedden reggel fordult keresztbe a csatorna egy szűk részén, teljesen eltorlaszolva azt.

Egy, a közösségi médiában megjelent videó tanúsága szerint kiszabadult az a 400 méter hosszú, panamai bejegyzésű teherhajó, amely kedden reggel fordult keresztbe és rekedt meg a Szuezi-csatornában.

A BBC beszámolója szerint a videón az látszik, hogy az Ever Given nevű hajó törzse a Földközi-tengert a Vörös-tengerrel összekötő csatorna partja felé mozdult el, így létrejött mellette egy hajózható, szabad sáv.

A hajót, amelynek motorját sikerült beindítani, műszaki ellenőrzésre a csatornával szomszédos tavakra navigálják.

Az Ever Given a csatorna déli végének közelében, egy olyan szűk szakaszon rekedt meg, ahol egyszerre csak egy irányban közlekedhetnek a hajók. Szombaton sikerült elérni, hogy a hajó kissé megmozduljon, de akkor még nem lehetett tudni, hogy mikor sikerül majd teljesen kiszabadítani.

A 18 300 konténert szállító hajó előtt és mögött az elmúlt napokban több mint 300 hajó várakozott, hogy átkelhessen a 193 kilométer hosszú csatornán, amelyen a tengeri világkereskedelem körülbelül 12 százaléka – zavartalan forgalom esetén ez naponta nagyjából 50 hajó – halad át.

150 év sem volt elég minden fejlesztésre, jó időre bedugulhat a Szuezi-csatorna a szerdai baleset után

Ismét igazolta az élet, hogy működnek Murphy törvényei: a tajvani Ever Given (Evergreen) nevű óriási konténerszállítót a Szuezi-csatorna azon szakaszán állította keresztbe egy szokatlanul erős széllökés, ahol csak „egy sávon", azaz felváltva közlekedhetnek az észak, illetve dél felé haladó hajók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már 15 kilót fogyott Navalnij, ezért kényszerétkeztetést vezetnének be a börtönben

Már 15 kilót fogyott Navalnij, ezért kényszerétkeztetést vezetnének be a börtönben

Tízből kilenc: ennyire nagy a frissítési kedv az iPhone-osoknál

Tízből kilenc: ennyire nagy a frissítési kedv az iPhone-osoknál

291 újabb áldozata van a koronavírusnak

291 újabb áldozata van a koronavírusnak