szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hitelkeretet ad Magyarország Tádzsikisztánnak és konzulátust is nyitottak.

30 millió dolláros hitelkeretet biztosít a magyar állami Eximbank Tádzsikisztánnak – jelentette be Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt: a magyar kormány új lendületet szeretne adni a tádzsik–magyar kapcsolatoknak.

Magyarország kormánya 11 évvel ezelőtt indította el a keleti nyitás politikáját, amely azóta sikertörténetnek bizonyult – tette hozzá a miniszter, amikor konzulátust nyitott a tádzsik fővárosban. A számok ezt csak részben igazolják: épp a múlt héten írtuk meg, hogy az Ázsiával folytatott magyar kereskedelem csak azért élénkült, mert Kínával, Japánnal és Dél-Koreával többet üzleteltek magyarok,

Közép-Ázsiában Üzbegisztánt kivéve egyetlen ország sincsen, ahol bármilyen egyértelmű trend látszana a kereskedelmi kapcsolatokban.

Tádzsikisztánba például tavaly negyedannyi értékben vittek ki magyar árukat, mint 2009-ben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Gazdaság

Miért annyira fontos a magyar kormánynak az üzbég krumpli?

Nagy magyar kormánydelegáció utazott Üzbegisztánba, hogy együttműködésről tárgyaljanak, ekkor alapították meg az Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központot. A brutális infláció, a járvány és egy elszabaduló élelmezési krízis miatt az üzbég kormánynak egyre égetőbb feladat, hogy javítsák valahogyan a mezőgazdaság teljesítményét, a magyar vezetők pedig azt remélik, hogy az itteni cégek kapnak majd jobb üzleti lehetőségeket a közép-ázsiai államban, ha most segítenek. Az eddigi tapasztalatok alapján mérget erre azért nem vennénk.

Tanyára vitt Sziget Fesztivál vagy igazodási pont? Új szerepbe kényszerült a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Tanyára vitt Sziget Fesztivál vagy igazodási pont? Új szerepbe kényszerült a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Bezárt a 120 éves Jeliszejevszkij élelmiszerbolt

Bezárt a 120 éves Jeliszejevszkij élelmiszerbolt

Szerbiában leállították a külföldiek oltását

Szerbiában leállították a külföldiek oltását