Magyarország toronymagasan Európa-bajnok lélegeztetőgép-importban

Magyarország toronymagasan Európa-bajnok lélegeztetőgép-importban

Utolsó frissítés:

Kovács Gábor Szerző:

Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

2020-ban az uniós országok körében Magyarországon nőtt legnagyobbat a járvánnyal kapcsolatos felhasználású termékek importja. Oxigénterápiás eszközből Magyarország lakosonként 118 euró értékben importált, ez messze a legnagyobb összeg az EU-ban.

A koronajárvány féken tartására hozott korlátozó intézkedések miatt a nemzetközi külkereskedelem a legtöbb termékcsoport esetében visszaesett 2020-ban. Akad azonban néhány kivétel, egyebek mellett épp a járvány elleni közdelemhez használt termékek köre – írja a 2020-as külkereskedelmi folyamatokat bemutató cikkében az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat. A Covid-19-cel kapcsolatos termékcsoportok: fertőtlenítő termékek, egészségügyi járművek, védőfelszerelések, diagnosztikai és tesztelő eszközök, oxigénterápiás berendezések, orvosi berendezések, orvosi fogyóeszközök.

A behozatal és a kivitel is nőtt

A tagállamok unión kívülről származó járványimportja 10,4 százalékkal nőtt 2019-hez képest (a járvány elleni küzdelemben alkalmazott termékeket természetesen korábban is használták), a járványexport pedig 5,5 százalékkal bővült. A növekedés mind a kivitel, mind a behozatal esetében nagyobb volt az első félévben, mint a másodikban, mivel a járvány kitörése után több termékből hiány lépett fel.

A behozatal az összes járvánnyal kapcsolatos termékcsoportban nőtt, míg a kivitel néhány termékkategóriában csökkent. A védőfelszerelések és az oxigénterápiás eszközök behozatala különösen megnőtt (40,3 illetve 38,7 százalékkal). Az unión kívülre irányuló exportban 16 százalékkal nőtt a fertőtlenítő szerek kivitele, az egészségügyi járművek kivitele azonban 10 százalékkal csökkent.

A négy legnagyobb külkereskedelmi partner az Egyesült Államok, Svájc, Kína és az Egyesült Királyság voltak – ebben a sorrendben, a külkereskedelmi forgalom messze az USA-val volt a legnagyobb.

Az egyenleg az USA-val szemben pozitív volt (vagyis az EU többet exportált, mint amennyit importált), Svájccal szemben negatív, Kínával szemben enyhén negatív, míg az Egyesült Királysággal szemben enyhén pozitív.

Az év során az importot nézve a legtöbb hónapban az USA volt a legjelentősebb partner, Svájc néhány hónapban előzte meg. A kínai import áprilisban és májusban ugrott meg jelentősen, jelentős részben a védőfelszerelések tömeges behozatalának köszönhetően.

A forgalom meglehetősen egyenletesen oszlott meg a főbb külkereskedelmi partnerek esetében termékcsoportokra bontva – például a fogyóeszköz-import az USA, Kína és Svájc esetében is az összbehozatal 14 százalékát tette ki, az Egyesült Királyság esetében pedig 12-t. Kiemelkedő különbség, hogy a brit importon belül különösen nagy szeletet, 21 százalékot tettek ki a fertőtlenítő szerek. Míg a svájci exportban nagy, 23 százalékos szeletet adtak az orvosi eszközök.

Magyarország hatalmas értékben importált lélegeztetőgépeket

A tagállamok között a járványtermékek legnagyobb importőrei (euróban és egy lakosra számolva) Belgium, Hollandia, Szlovénia és Írország voltak. Az export tekintetében ugyanez a négy ország végzett az élen, csak más sorrendben.

Fontos megjegyezni, hogy a kvázi tranzitkereskedelem erősen torzíthatja a tagállami bontású külkereskedelmi adatokat – egyáltalán nem biztos, hogy egy belga vagy egy holland kikötőbe beérkező szállítmány végcélja nem egy másik tagállamban van, és ugyanez az exportra is igaz.

Azonban tudva, hogy a magyar kormány mennyire túlvásárolta magát lélegeztetőgépből (és hogy Magyarországnak milyen kevés működő nemzetközi tengeri kikötője van) aligha tekinthető torzulás eredményének az az adat, amely szerint messze Magyarország költötte a legtöbbet oxigénterápiás berendezések importjára. Egész pontosan lakosonként 118 eurót, vagyis 360-as árfolyamon számolva fejenként 42 ezer forintot.

 

2019-cel összehasonlítva Magyarországon és Szlovéniában nőtt legnagyobbat a járványimport (36 százalékkal), de Horvátország és Málta sem maradtak el sokkal.

Magyarország egyébként az export tekintetében sem végzett rossz helyen az uniós országok mezőnyében, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az élen álló tagállamok esetében jelentős torzítást okozhatott a tranzitforgalom.

 

Az összes tagállam esetében az orvosi fogyóeszközök képviselték a legnagyobb súlyt az járványimportban, az élen álló Szlovéniában 77 százalékkal, a lista végén álló Lengyelországban és Magyarországon bő 40 százalékkal.

Hozzászólások