Az Európai Bizottság 600 millióra emelte a megrendelt Pfizer-vakcina mennyiségét

Az Európai Bizottság 600 millióra emelte a megrendelt Pfizer-vakcina mennyiségét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Annyi Pfizer-oltóanyag érkezik idén, amivel az EU lakosságának kétharmadát be lehet oltani.

Az Európai Unió rendelt még 100 millió adagot a Pfizer–Biontech koronavírus elleni vakcinából az idei évre – jelentette be a gyógyszertó cég hétfőn. A Politico cikke szerint, így összesen 600 millió adagot fognak leszállítani az EU-nak 2021-ben.

A megállapodás azt követően született meg, hogy az Európai Bizottság úgy döntött, élni kíván a februárban aláírt szerződésben szereplő opcióval, ami a további megrendelésekre vonatkozott.

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója elmondta, eddig teljesítették a szállítási kötelezettségeiket, a második negyedévben 250 millió adagot terveznek az EU-ba szállítani, ami "a négyszerese az első negyedévben megállapított mennyiségnek".

Az idei évre tervezett 600 millió adag "az EU lakosságának kétharmadának" elegendő – mondta Sean Marett, a BioNTech üzleti és kereskedelmi vezetője.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottág elnöke a múlt héten közölte, hogy egy új szerződésről is tárgyalni kezdtek a gyógyszergyártóval arról, hogy 1,8 milliárd adag vakcinát vásároljanak 2022-re és 2023-ra. Von der Leyen állítja: ezeket az oltásokat már kizárólag az EU területén fogják gyártani. A Pfizer–BioNTechkel kötött szerződésnek a Bizottság elnöke szerint az is az előnye, hogy az mRNS-technológia képes a koronavírus új variánsai ellen is hathatós védelmet nyújtani.

50 millióval több vakcinát szállít a Pfizer ebben a negyedévben az EU-ba

Sosem volt fontosabb Magyarországon az érthető és pontos tájékoztatás az Európai Unióról, mint most. Az EUrologus brüsszeli újságíró csapatának célja, hogy az Európai Unióval kapcsolatos hírekről és eseményekről közérthetően, pontosan és ha kell, kritikusan számoljon be, illetve elemzéseivel segítse az olvasót a tájékozódásban.

Hozzászólások