szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormánypárti képviselők szerint az egész csak színjáték, amivel Márki-Zay Péter el akarja kenni, hogy egy rokona nyert közbeszerzést.

A hódmezővásárhelyi Fidesz nem szavazta meg a rokonok kizárását az önkormányzati közbeszerzésekből – adta hírül Márki-Zay Péter, a város polgármestere.

Az ügy előzménye, hogy Márki-Zay a Partizánnak adott interjúban elmondta: egy tavaly decemberi közbeszerzést a sógornője férje, Fonay Tibor cége nyerte el, mert ők adták a legjobb ajánlatot, bár saját bevallása szerint nem örült ennek, és kifejezetten kérte a rokonát, hogy álljon el a pályázattól. Ezt nem sikerült elérnie, a szabályozás szerint pedig nem tagadhatta meg a szerződés aláírását, mivel az önkormányzat anyagi érdeke is az, hogy a legkedvezőbb ajánlatot nyújtó céggel kössön szerződést.

A polgármester később bejelentette, hogy változtatna ezen a helyzeten, és péntekre véleményező közgyűlést hívott össze, hogy módosítsák a város közbeszerzési rendeletét. Az új szabályozás szerint nem fordulhatott volna elő, hogy a polgármester rokona kap önkormányzati megbízást.

„A Fidesz helyben ugyan támadta a polgármester rokonának nyílt versenyben, nagy árkülönbséggel elnyert kisösszegű tervezési munkáját, mégsem volt hajlandó részt venni a javaslat vitáján, így előzetes nyilatkozatukkal szembemenve megfutamodtak a szavazástól. A közgyűlésen Márki-Zay Péter hosszasan sorolta a Fidesz helyi és országos, Orbán Viktor vejéhez, apjához, Lázár János családjához kötődő túlárazott, irányított, feltűnően korrupciógyanús pályázatokat” – olvasható a polgármesteri hivatal közleményében.

A javaslat vitáját elnapolták, ugyanis Márki-Zay a Fidesz meghallgatása nélkül nem akart döntést hozni ebben a kérdésben. „Az ország legszigorúbb korrupcióellenes szabályzatát terjesztettük ma a közgyűlés elé, de a Fidesz megfutamodott: nem merték megszavazni, hiszen ezzel Orbánt és Tiborczot, Lázárt és rokonait, saját magukat is el kellett volna ítélniük” – írta a polgármester a közösségi oldalán.

A hódmezővásárhelyi Fidesz annyival reagált, nem vesznek részt „Márki-Zay Péter ócska színjátékában”, és szerintük a polgármester a közgyűléssel csak azt akarja elfedni, hogy saját sógorának adott többmilliós önkormányzati megbízást.

Szerintük a polgármester azzal bizonyíthatná, hogy komolyan gondolja a korrupció elleni fellépést, ha visszavonná a sógorának adott közbeszerzést. „Ha esetleg erre nem találna megfelelő jogi lehetőséget, azt javasoljuk, hogy a közbeszerzés lezsírozásához hasonlóan, a vasárnapi ebéd mellett beszélje meg a sógorral, hogy lépjen vissza” – közölték.

MÉGSINCS GOND A ROKONOK PÁLYÁZATAIVAL❓ MEGFUTAMODOTT A FIDESZ A NYÍLT ÁLLÁSFOGLALÁSTÓL - ADDIG NEM SZAVAZUNK A ROKONOK...

Közzétette: Márki-Zay Péter – 2021. április 23., péntek

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!