Tetszett a cikk?

Pokolgépes merénylet miatt pénteken elhalasztották a II. világháborús győzelem napi parádét Csecsenföld fővárosában, Groznijban. Oroszország nagyobb településein pénteken parádékkal és rendezvényekkel emlékeznek meg a felmérések szerint az oroszok számára legfontosabb nemzeti ünnepről.

A csecsenföldi szakadár akció következtében egy ember életét vesztette, ketten megsebesültek. Az Interfax hírügynökség helyszíni beszámolója szerint az áldozatok belügyi katonák. A merénylők a tervezett ünnepség helyszínéül szolgáló Dinamo stadion mellett helyezték el az aknát. Ez lett volna az évtized első győzelem napi parádéja Groznijban. A csecsenföldi belügyminisztérium közleménye szerint a hatóságok "nem akarnak új Kaszpijszkot", ezért inkább az ünnepség lemondása mellett döntöttek. A szomszédos Dagesztán kikötővárosában tavaly május 9-én robbant pokolgép az ünnepi parádén. A csecsen szakadár mozgalom iszlám szélsőséges vonulatához tartozó terroristák merénylete következtében 45 ember, köztük sok gyermek vesztette életét.
Közben pénteken Moszkvában a hagyományos Vörös téri díszszemlével megkezdődött a május 9-i megemlékezés-sorozat. A Vörös téren ötezer katona, köztük a moszkvai helyőrség 600 zenésze vonult fel. Az elmúlt évek hagyományaihoz híven haditechnikai eszközöket nem vonultattak fel a díszszemlén. A Kreml előtt Vlagyimir Putyin orosz elnök mondott ünnepi beszédet, amelyben a nemzeti büszkeség és dicsőség ünnepének nevezte május 9-ét, fejet hajtva az egykori parancsnokok, sorkatonák és azok előtt, akik a hátországban segítették a harcot.
Május 9-én Oroszország szinte minden településén parádékat, megemlékezéseket tartanak az orosz társadalom által a legjelentősebbnek tekintett nemzeti ünnep alkalmából. Csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy nyilatkozott: Oroszország minden polgárának "szent kötelessége a II. világháborús szovjet győzelem emlékének ápolása". (MTI)
Rétvári felfestette a kormányra támadó Iványi Gábor képét

Rétvári felfestette a kormányra támadó Iványi Gábor képét

Az egyetemi klubtól a Monty Pythonig – Eric Idle életútja, 2. rész

Az egyetemi klubtól a Monty Pythonig – Eric Idle életútja, 2. rész

Túlterheléses támadás érte a Magyar Hang honlapját is

Túlterheléses támadás érte a Magyar Hang honlapját is