A Cozma-gyilkosság után inkább lefújtak egy roma fesztivált

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Antirasszista Világnap alkalmából szervezett kétnapos rendezvényt a veszprémi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke a rasszizmus felerősödése miatt mondta le.

Elmarad a cigányság kultúráját bemutató rendezvény, amit az Antirasszista Világnap alkalmából szervezett a város cigány kisebbségi önkormányzata más szervezetek közreműködésével – írja a veszprémi Napló. A Párbeszéd címmel tervezett kétnapos fesztiválon roma művészek munkáit mutatták volna be kiállításokon, koncerteken és beszélgetőesteken.

Kalló Zoltán, a kisebbségi önkormányzat elnökének elmondása szerint a Cozma-gyilkosság utáni napokban többen azzal keresték meg, hogy a cigányellenes hangok felerősödése miatt nem lenne szerencsés ilyen nagyszabású programot tartani, mert tovább erősíthetné az előítéleteket. "A gyilkosság után kialakult közhangulat miatt elbizonytalanodtam, elfogadtam, hogy akár atrocitásoktól is tarthatnánk, ezért lefújtam a programot." Ma már azonban úgy látja, nem volt szerencsés a döntés és reméli, hogy a város vezetőinek a támogatásával egy későbbi időpontban megrendezhetik a fesztivált.