szerző:
Műértő

A villamosból láttam meg először. Felkaptam a fejem. Érdekes, az ember, még ha budapesti is, elő tudja hívni magából a megdöbbenés érzését. Amíg megdöbbenek, esztétikai lény vagyok -- vonhatnánk le a következtetést, ha moralizálni akarnánk. Visszafelé jövet is megnézem a villamosból, aztán leszállok, hogy tényleg jól láttam-e. Hitetlenkedni is tudok, s ha tudok, még nem vagyok reményveszett -- vonhatnánk le a következtetést, ha…

Lássuk csak! Elsőként a posztamens tűnik fel. Hófehéren fodrozódik, ha jobban megnézzük, óriási drapéria, mintha egy színházi zsinórpadlásról hullott volna alá véletlenül. Alatta fura tákolmány -- gerendák ezek, azt hiszem, egyik a másikra stószolva. Állványzat, rögtönzött pulpitus. A posztamens olyan meghökkentő és tulajdonképpen olyan nagyszabású darab, hogy először nem is nézek fölfelé, pedig figura áll rajta. Vékony alak bronzból, szemüveges, vállán kabát, áll fegyelmezetten -- így csak a történelem viharában áll az ember. Ez tehát történelmi alak. Közelebbről megnézem, Kovács Béla (1908--1959); az elhurcolt kisgazda politikusnak a kommunizmus áldozatai emléknapján állították a szobrot. A pozitúra törvényszéki helyzetet, „utolsó szó jogán”-t sejtet, Kovács Béla előtt egy korlát magasodik, kezét azon nyugtatja. A korlát ugyanabból a kőből készült, mint a posztamens: hófehér, s kirí az egész eklektikus kompozícióból. A történelmi kisgazdák ne vegyék vétkemül, de mint egy járókeret, olyan. Február óta áll a szobor, hogyhogy eddig nem vettem észre? Pedig annyira teátrális a beállítás, annyira központi az elhelyezés itt, a Miniszterelnöki Hivatal előtt. Talán elveszett a szobor a Parlament és környéke művészeti aknamezején. Hiszen van itt minden(ki), egy politikai forgószélben önmagát folyton elvesztő ország tragikus hősei. Merengő egykori baloldali költő, kiválva és elvegyülve. Meglepetten szemlélődő, volt kommunista, mártír miniszterelnök. Valahai arisztokrata, földosztó gróf és miniszterelnök, akit a múlt rendszer akart magáénak. Jövőbe mutató pénzügyminiszter, majd kormányzó, akit minden rendszer a magáénak akar. 56-értelmezések: egy jobb sorsra érdemes hősi emlékmű -- talán a közmegegyezés utolsó fellángolása? Szemben ellenemlékmű, a dombormű jobboldali akaratot sejtet. No meg stilizált golyónyomok egy falban. Paritásos alapon menne ez? Jön egy képviselő, körülnéz, és a hőseit akarja látni? Nálunk a politikai beállítódáshoz művészet is tartozik, plusz ügyfélkör; koncepció, hangsúlyok, térképzés pedig sehol. Így áll elő az esztétikai Mohács.  Egyenes út a 2-es villamossal a Nemzetiig, a szellemi fegyverletétel felé.

Csók: István

(Megjelent a Műértő 2002. decemberi lapszámában)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Prőhle a rabszolgatörvényről: Ha valakit arra kényszerítenek, hogy többet dolgozzon, az rossz

Prőhle a rabszolgatörvényről: Ha valakit arra kényszerítenek, hogy többet dolgozzon, az rossz

Másfél év alatt 200 ezer dollárt hozott össze a 12 éves vállalkozó

Másfél év alatt 200 ezer dollárt hozott össze a 12 éves vállalkozó

A hirado.hu szerint már lezárultak a tüntetések, pedig épp az ablakuk alatt zajlik

A hirado.hu szerint már lezárultak a tüntetések, pedig épp az ablakuk alatt zajlik

Orbán adventi fotóján már felsejlik az új munkahelye

Orbán adventi fotóján már felsejlik az új munkahelye

Tizenkét évünk van a világ megmentésére, a klímacsúcson mégsem hoztak döntést a kormányok

Tizenkét évünk van a világ megmentésére, a klímacsúcson mégsem hoztak döntést a kormányok

Esélyes, hogy Goldie Hawn és Kurt Russel megnyerte a legszexibb karácsonyi fotó versenyét

Esélyes, hogy Goldie Hawn és Kurt Russel megnyerte a legszexibb karácsonyi fotó versenyét