Kellemetlen napok jönnek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A következő hét időjárása nem a kellemes, tavaszi időjárás jegyében fog telni, hétfőn északnyugat felől ugyanis erős hidegfront éri el az országot, amely mögött több hullámban is meglehetősen hűvös levegő árasztja el térségünket – áll az Időkép.hu előrejelzésében.

A front hétfőn a délutáni órákban érkezik, így a kezdeti napos időszakokat követően egyre több felhő érkezik fölénk, és a déli, kora délutáni óráktól kezdve nyugat, északnyugat felől egyre többfelé kell számolni záporok, főként az ország délnyugati megyéiben zivatarok kialakulásával, melyeket több helyen is intenzív csapadék, délnyugaton akár jégeső is kísérhet. A front vonalában a szél északnyugatira fordul, sokfelé viharossá fokozódik, a legerősebb lökésekre várhatóan a Dunántúl északi felén és a Balaton térségében élők készülhetnek, ezeken a tájakon akár 90 km/órát meghaladó szélrohamok is előfordulhatnak. A front érkezése előtt a kora délutáni órákra a legtöbb helyen még 20 fok köré melegedhet a levegő.

Keddre a hidegfront átvonul térségünk fölött, az erős, viharos északnyugati széllel jó 7-8 fokkal hidegebb levegő árasztja el térségünket, így délutánra is mindössze 9 és 14 fok közé melegszik majd a levegő. A felhőátvonulásokból szórványosan – nagyobb eséllyel keleten, északkeleten – alakulhatnak ki záporok, akár jégdarával, kisebb méretű jéggel kísért zivatarok is, sőt az Északi-középhegység legmagasabban fekvő csúcsain akár hópelyhek is keveredhetnek a záporos csapadékba.

Szerdán is folytatódik a barátságtalan, kellemetlenül szeles, hűvös idő, hajnalra pedig alaposan lehűl a levegő, de a várható szeles időjárás miatt fagyoktól szerencsére az ország nagy részén nem kell tartanunk, inkább csak a derültebb, szélcsendesebb völgyekben csökkenhet kevéssel fagypont alá a hőmérséklet. Délután mindössze 10-15 fok várható, a változóan felhős-napos időben pedig helyenként továbbra is kialakulhatnak záporok.

Csütörtöktől lassú melegedés indulhat meg, ám a jelenlegi számítások szerint ezzel együtt csapadékosabbra is fordulhat időjárásunk.