szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A frontmentes időben továbbra sem kell számítani markáns légköri változásokra, az enyhe időben azonban megkezdődött a pollenszezon. A légszennyezettség már országszerte magas, a szabadidős tevékenységeket érdemes ennek tudatában, jól megtervezni.

Szerdán folytatódik a frontmentes, markáns változásoktól mentes idő. Az északi tájakon a sokéves átlag közelében marad a hőmérséklet, délen pár fokkal melegebb lesz, azonban a napos órák miatt ezt akár több fokkal melegebbnek érezheti, ha a szabadban tölti idejét. Jellemzően pozitív lesz a kedélyállapot, a komfortérzet is a legtöbb ember számára kedvezően alakul. A napsütéses órák száma ráadásul a depressziós tüneteket is mérsékli – jelenti a Meteoklinika orvosmeteorológiai portál.

A jelenlegi humánmeteorológiai helyzetben azonban továbbra is magas a megfázásveszély, az enyhe, néhol párás időben a kórokozók gyorsabban terjednek. Ez megnehezíti az influenzajárvány aktuális mértékének csökkenését, érdemes tehát tudatosabb életmódot folytatnia különösen akkor, ha esetleg Ön vagy a környezetében élők influenzás tünetekkel küzdenek.

Az enyhe időben a pollenszezon is elkezdődött. Már nem csak a mogyoró, hanem az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék is szórják virágporukat. A fokozottan érzékenyek körében már a Dunántúlon, és az Alföld déli vidékein már jelentkezhetnek enyhébb tünetek. Emellett a levegőszennyezettség is magas, a szálló por koncentrációja többfelé, a nitrogén-oxidok mennyisége a fővárosban és északkeleten magas, errefelé tehát érdemes a szabadtéri időtöltést a forgalmas csomópontoktól távolra tervezni.

Az utakon alacsony baleseti kockázatra kell számítani, csupán a reggeli órákban lesz párás a levegő a déli megyékben, valamint az Északi-középhegységben. Ezeken a tájakon várhatóan alacsonyabb lesz a látástávolság, napközben azonban már országszerte kisüt a nap. Elsősorban reggel tehát érdemes fokozott körültekintéssel közlekednie az említett tájakon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elkapta a koronavírust a maszkviselést elutasító mexikói elnök, Lopez Obrador

Elkapta a koronavírust a maszkviselést elutasító mexikói elnök, Lopez Obrador

Feltűnő volt a Jaguar egy tréleren Nagykerekinél, és lopott is

Feltűnő volt a Jaguar egy tréleren Nagykerekinél, és lopott is

Leállított több Trump elleni pert az amerikai legfelsőbb bíróság

Leállított több Trump elleni pert az amerikai legfelsőbb bíróság