szerző:
hvg.hu

Havazásra és hófúvásra érdemes felkészülni szinte az egész országban.

Február végére jutnak az idei tél legkeményebb napjai. A korábbiaknál jóval hidegebb időjárás mellett havazás és hófúvás is jön ma – figyelmeztetett az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az OMSZ összesen 17 megyére adott ki figyelmeztetést. A havazás miatt Budapesten és Pest megyében, a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön, valamint Zala, Veszprém, Fejér és Jász-Nagykun-Szolnok megyében van életben elsőfokú figyelmeztetés, itt 12 óra alatt öt centinél is több hó hullhat. A hófúvás miatt pedig Vas és Zala megyében már másodfokú figyelmeztetés van érvényben, emellett a teljes Nyugat-Dunántúlra, a Dél-Alföldre, Észak-Magyarországra, továbbá Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, ezeken a területeken a szél hótorlaszokat emelhet.

A következő 1-3 órára érvényes riasztás Budapesten és a főváros környékén, valamint a Dunántúl szinte teljes területén, illetve az Alföld középső és déli részein van érvényben. A legdurvább most Zalaegerszeg és Szombathely környékén a helyzet, ott reggel fél nyolc után nem sokkal már másodfokú riasztást adtak ki.

Mint írták, reggelig az ország déli, délnyugati részein már 5 cm körüli, a déli határnál néhol akár a 10 centit is meghaladó porhó hullhat. Napközben tovább folytatódik a havazás, de ennek az intenzitása délutántól fokozatosan csökken, és estétől lassan megszűnhet. Éjfélig az északnyugati és északkeleti tájakon várható a legkisebb mennyiség, alig 2-3 centi, míg dél felé haladva egyre vastagabb hóréteg valószínű. A középső országrészben 2-6, a déli megyékben 6-10 cm hó eshet.

Szerdán folytatódhat a rossz idő: aznapra hófúvás miatt a Nyugat-Dunántúlra, az Észak-Alföldre, valamint Veszprém, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyére adtak ki figyelmeztetést. Extrém hideg is jön, Nógrád és Heves megyében lehet -15 foknál is hidegebb az éjszaka.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Borókai nélkül, de újraindul a „Heti Válasz”

Borókai nélkül, de újraindul a „Heti Válasz”

MTA-botrány: Palkovics nem érzékelte a robbanásveszélyt

MTA-botrány: Palkovics nem érzékelte a robbanásveszélyt

Kormányzati források szerint elhalasztják a brit parlament Brexit-szavazását

Kormányzati források szerint elhalasztják a brit parlament Brexit-szavazását

Elterjedt hatóanyagokat tiltott be az EB, gondban lesznek a gazdák

Elterjedt hatóanyagokat tiltott be az EB, gondban lesznek a gazdák

Újabb kémfotó buktatta le a Samsung Galaxy S10+ előlapját

Újabb kémfotó buktatta le a Samsung Galaxy S10+ előlapját

CDU: Merkel kritikusaival is tárgyal az új elnök a migrációról

CDU: Merkel kritikusaival is tárgyal az új elnök a migrációról