szerző:
hvg.hu

Egy új iroda kiválasztásának több oka is lehet: de mennyire fontos a hely, a metrókapcsolat, a parkolási lehetőség, esetleg a zöldövezet? Netán presztízsből, esetleg személyes emlék miatt választja az adott épületet egy cég? A bennfenteseket kérdeztük.

A Kinnarps svéd bútorgyártó cég anyavállalatának a világon 33 helyen van bemutatóterme és irodája, magyarországi székhelyük viszont kilóg a sorból. Hazánkban saját irodaházat építtettek, amelyből az alsó két szintet maguk használják, a fölötte lévő öt szintet pedig bérbe adják – tudtuk meg Osváth Barbarától, a cég értékesítési koordinátorától. A helyszínt a svéd anyacég és a magyar ügyvezető közösen szemelte ki, s bár első körben Budaörs neve is felmerült, az épületet végül a Váci út forgalmas szakaszán húzták fel. A döntés mellett egyértelműen a kiváló elhelyezkedés szólt: a székház két metrómegálló között épült, és a parkolási lehetőség is megoldott.

Nem kedveli mindenki az irodaházakat
© Fazekas István
A franchise rendszerben működő Physiomins Francia Fogyasztószalon hálózat magyarországi központját már jóval beljebb, az V. kerületi Nádor utcában nyitotta, és egyben bemutatóteremként és szalonként is üzemelteti. A helyszínt Tiphaine Lejeune, a cég francia tulajdonosa szemelte ki. "Mindenképpen olyan belvárosi helyszínt kerestünk, amelyet az anyacég is bátran vállalhat. Az V. kerületnek ez a része elegáns és központi helyen van, tömegközlekedéssel és autóval egyaránt könnyen megközelíthető." A céget képviselő irodának mindenképpen olyan környéken van a helye, amely a város pénzügyi, üzleti és politikai életének központja. Itt egyedül a parkolás jelent problémát, de parkolóházban ez is megoldható – mondta a tulajdonos.

Összeköltözők

A Raiffeisen Ingatlan Zrt. szintén presztízs okok miatt döntött a belvárosi kerület mellett, az Akadémia utcai főhadiszállást pedig azért választotta az ötfős menedzsment, mert mindenképpen a Raiffeisen Bankhoz közel szerettek volna költözni – tudtuk meg Gömböcz Andrástól, a leányvállalat pénzügyi igazgatójától.

"Nagyon fontos számunkra a megfelelő parkolási lehetőség is, amely üzleti szempontból is kiemelten fontos: az ügyfelek szeretik, ha kényelmesen megközelíthetnek egy irodát, és könnyen tudnak parkolnií" – magyarázza a szakember. Az Akadémia utcai székház mellett szól az is, hogy a vállalatnak előnyös bérleti feltételeket sikerült kialkudnia.

Az anyavállalthoz való közelség az OTP Lakáslízing számára is fontos: székhelyük egyelőre az Alkotás úton található, a MOM Park B épületében. "A jelenlegi székhely kiválasztása adott volt annak idején, mivel nem is olyan régen az OTP Lakáslízinget még tulajdonosi kapcsolat fűzte az SCD Holdinghoz, amelynek központja szintén a MOM Park egyik épületében van. Mivel a megkötött ügyletek száma rohamosan növekszik, fontos, hogy székhelyünket olyan területre helyezzük át, ahol közelebb lehetünk valamelyik lakossági OTP fiókhoz. A döntés a mi kezünkben van, de természetesen az OTP Bank jóváhagyása is szükséges Az új iroda helye egyelőre nem véglegesített, de annyi biztos, hogy az ügyfelek miatt igyekszünk a közelben maradni" – hangsúlyozta Tar Tünde, a cég értékesítési és marketing szakmenedzsere.

Az Arex fm Ingatlanhasznosító Kft. döntését is hasonló okok vezérelték az ő irodájuk a Moszkva térhez közeli Csalogány utcában van, egy felújított irodaházban. "Partnereink és a cégcsoport több társasága is itt tevékenykedik, ezért a szomszédság a hatékony és költségkímélő munkavégzés szempontjából kölcsönösen előnyös." Az irodaházhoz saját parkoló tartozik, és tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető. A környéken van étkezési lehetőség, sőt bankok, üzletek is vannak a közelben. Az cég éppen ezért elégedett az irodaházzal, és a jövőben sem tervez költözést – összegezte a cég elvárásait Csiszér Mária, az Arex fm ingatlanhasznosítási menedzsere.

A hely szelleme (Oldaltörés)


A Lukács és Vikár Architects Studio egy belvárosi Lajta Béla házat választott otthonául: "Építészirodaként egyaránt vonzott bennünket a történelmi belváros, a koramodern épület, és az évtizedekig Buvátisként munkahelyünkül szolgáló Fővárosi Önkormányzat épületének közelsége" – mondta Vikár András. Az Ybl-díjas építész az iroda otthonául szolgáló épülethez szakmailag annyira kötődik, hogy hajlandó nap mint nap megküzdeni a környék parkolási nehézségeivel is.

Vissza a természetbe

Egyes cégeknek fontos az
otthonos környezet
© AP
Molnár Ferenc, az „Ilcsi” Szépítő Füvek Biokozmetikai Kft. tulajdonosa és ügyvezetője elképzelhetetlennek tartja, hogy cége egy belvárosi üvegpalotába költözzön. Székhelyük és irodájuk jelenleg a II. kerületben, a város peremén van, de már nem sokáig. "Hamarosan még kijjebb költözünk, Budakeszi külterületére" – árulta el a cégvezető, aki szerint egy natúr- és biokozmetikai termékekkel foglalkozó cégnek semmi keresnivalója egy nagyvárosban. A zöldövezet esetükben előny is: a külföldről, Egyesült Államokból vagy akár Japánból érkező partnerek kifejezetten örülnek, hogy nem egy szokványos irodaházba kell jönniük, és "a magyar ügyfeleink is szívesen mozdulnak ki a városból" – magyarázta a szakember.

Pro és kontra

Az irodaházaknak nyilvánvalóan megvannak a maguk előnyei, mégis vannak, akik alapvetően idegenkednek tőlük. A Progresszív Kreatív Ügynökség például egy III. kerületi lakásiroda mellett döntött. "Egy nagy, paravánokkal elválasztott helyiségben nem tudnánk kényelmesen berendezkedni, és véleményem szerint kreatív tevékenységet egyébként is sokkal hatékonyabban lehet otthonos, barátságos környezetben végezni. A lakásiroda mellett szól az is, hogy az irodaházak szolgáltatásaira, például 24 órás portaszolgálatra sincs szükségünk. Egyetlen speciális igényünk van, méghozzá az egyéni igényeinknek megfelelő internetkapcsolat, amely az árban megfelelő irodaházak többségében nem elérhető" – szögezte le Buzási Bálint, a cég ügyvezetője.

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media ingatlanpiaci hírügynökség

MTI Gazdaság

Kevesebb bérbeadott iroda, de nagyobb kihasználtság

A harmadik negyedévben 60 ezer négyzetméternyi irodára kötöttek bérleti szerződést; ez ötödével kevesebb a korábbi negyedévhez képest - áll a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fóruma közleményében.

hvg.hu Gazdaság

Irodapiaci lendület a fővárosban

Újabb irodaház-építések, jelentős bérbeadások, kellemes hozamszintek: Budapesten virágkorát éli az irodapiac. Miközben az eddigi kedvencnek számító területek nagy beruházásokkal telnek meg, a cégek új központokat fedeznek fel.

hvg.hu Ingatlanmenedzser

Irodadömping: mivel lehet kitűnni?

Budapest A-kategóriás irodapiaca nemcsak mennyiségileg, minőségileg is bővül. Kik költöznek az újonnan épülő irodákba? Melyek az alapvető igények? Kik fizetnek vagyonokat a presztízsért, és milyen szolgáltatásokat kapnak cserébe?

hvg.hu Gazdaság

Irodapiac: milyen a testhezálló munkahely?

Ahhoz, hogy egy irodában hatékony legyen a munka, nem elegendő a legkorszerűbb technikai eszközök megléte: nagy a szerepe a munkakörnyezet összhangjának. Az ergonómia szempontjai alapján gyártott bútorok, berendezések, az ennek alapján kialakított világítás, hőmérséklet, a helyiségben alkalmazott színek, a zavartalan, megnyugtató csend kiegyensúlyozottá teszi az irodakörnyezetet. Ez pedig jó hatással van az ott munkát végzők teljesítményére.

Fia született a meleg szerb miniszterelnöknek

Fia született a meleg szerb miniszterelnöknek

Jilly Viktor: Nyelvtanulás – téves képzetek

Jilly Viktor: Nyelvtanulás – téves képzetek

Megszólalt a szökött rab túsza: "Mondtam neki, hogy ne hadonásszon, mert ha lelő, nincs, aki továbbvigye"

Megszólalt a szökött rab túsza: "Mondtam neki, hogy ne hadonásszon, mert ha lelő, nincs, aki továbbvigye"

Brexit: Theresa May pártjából is menekülnek az EU-pártiak

Brexit: Theresa May pártjából is menekülnek az EU-pártiak

Megvan Karl Lagerfeld utóda a Chanelnél

Megvan Karl Lagerfeld utóda a Chanelnél

Brüsszel 2,2 millió euróval támogatja a sajtószabadságot

Brüsszel 2,2 millió euróval támogatja a sajtószabadságot