szerző:
hvg.hu

A pénteken rendezett ingatlanszakmai konferencián többek között ismertették a jövő év elején összeülő Ingatlan Parlament célkitűzéseit és feladatát, és szó esett a szakmát érintő európai uniós támogatások és projektek kockázatairól is.

Az Ingatlanközvetítők és Forgalmazók Szakmai Kollégiuma és a Budapesti Corvinus Egyetem közös szakmai konferenciáját a Magyar Ingatlan Tanács (MIT) és az Ingatlanosok Magyarországi Egyesületének (IME) támogatásával rendezték pénteken. Az előadásokban sok egyéb mellett szó esett a magyar ingatlanszakma magasabb szintű képzéséről, a szakmát érintő Európai Uniós támogatásokról, valamint a régiókkal és települési önkormányzatokkal való együttműködés lehetőségeiről.

Borsi László, a Magyar Ingatlan Információs Egyesület Elnöke a jövő év első negyedévében, a Parlament felsőházában összeülő Ingatlan Parlament célkitűzéseit ismertette. A szakmai fórumon az ingatlanpiac minden szereplőjét egy asztalhoz akarják ültetni, hogy meghatározzák a szakma szerepét, feladatait, valamint helyét a gazdaságban. Négy területtel akarnak kiemelten foglalkozni: az első a hihetetlen méreteket öltő körbetartozás kérdése, a második a közbeszerzések ügye, a harmadik a szakemberképzés, a negyedik pedig az egységes tarifarendszer kialakítása. A feladatok között szerepel az ingatlanszakmára vonatkozó jogszabályok áttekintése, a jogellenesen működő vállalatok szakmai szervezetek általi szankcionálása és szakmai kamara létrehozása is.

Új képzés a Corvinuson

A konferencián James Bondar, a Budapesti az Ingatlanközvetítők és Forgalmazók Szakmai Kollégiumának elnöke ismertette a jövő évtől tervezett, általa tartandó 4 féléves, 70 credites ingatlan szak tematikáját. Az egyetem olyan egyedi ingatlanprogramot hirdetett meg, amelynek keretén belül a hallgatók elsajátítják az ingatlangazdasági ismereteket, az értékbecslést, az önkormányzatok, régiók és az ingatlanszakma összefüggéseit, valamint a forgalmazás gyakorlati technikáit. A képzésen belül lehetőség lesz 52-es és az 54-es OKJ minősítést megszerzésére.

Soós János, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója az infrastruktúra elmaradottságára, az aggasztóan csökkenő lakásméretekre, valamint a lakhatás költségeinek eltolódására hívta fel a figyelmet: míg Nyugat-Európában a lakhatási költségek a családok jövedelmének 30 százalékát teszik ki, addig nálunk csupán 25 százalék körül alakul az arány. A magyar lakhatási költségekben rendkívül nagy súllyal szerepelnek a közüzemi díjak, azaz elektromos áram, a gáz a csatorna és a vízdíjak, szemben a nyugat-európai országokkal. Tőlünk nyugatabbra a lakbér a költségek 19 százalékát teszi ki, Magyarországon viszont csak 7 százalékot. Ez egyben azt is jelenti, hogy az ingatlanszakma nem érdekelt abban, hogy lakásépítéssel vállalkozói jelleggel foglalkozzon – hangsúlyozta a szakember.

Pénzeső: nyolcezer milliárd elköltése (Oldaltörés)


Baneth Péter, a McMillan & Baneth Kft vezérigazgatója az ingatlanszakmát érintő EU-s támogatások és projektek kihívásait, kockázatait ismertette. A szakember szerint a következő években az országba érkező 8 ezer milliárd forint egy része mindenképpen az ingatlanpiacot érinti majd, ezért fontos, hogy a szakma is képes legyen megfelelően kezelni az új kihívásokat. Bár konkrétan ingatlanokra vonatkozó operatív program nem készült, az ingatlanok valamennyi egymilliárd forint fölötti nagyprojekt körül megjelennek. Ha tehát a projektpályázatokat megfelelően ideologizálják, ingatlanpiacot is komolyan érinthetik. Az előadásban szó esett a kockázatokról is, köztük a nem egyértelműen tisztázott feladatokról, a belső érdekkülönbségekről, a nem megfelelő tenderdokumentációról.

MIT-System

Sztranyák József, a Magyar Ingatlan Tanács elnöke a MIT-System rendszerét mutatta be. A célkitűzés, hogy a jelenlegi, csupán 10-20-ban ingatlanközvetítők által bonyolított tranzakciók arányát 5 éven belül 45 százalékra növeljék. Ehhez olyan integrált információforrásra van szükség, amely valamennyi piaci szereplő javát szolgálja. A rendszer tervező-ellenőrző sémából, oktatási blokkból, piaci összehasonlító elemzésből, statisztikai modulból, tréningszolgáltatásból és egyéb szolgáltatásból (szakmai fórumok, szakmai inkubátorok, szakmai konferenciák, konzultációk, tanácsadás, ügyintézés, letölthető, egységesített formanyomtatványok biztosítása) áll majd.

Nemzetközi kitekintés

Karlik Imre, az Ingatlanosok Magyarországi Egyesületének (IME) elnöke az ingatlanszakma nemzetközi szakmai kapcsolatairól számolt be. Az egyesület mostantól a CEPI-ben, azaz az európai ingatlanos szervezetek egyesületében is képviselteti magát. Az egyesület a gazdasági szekció mellett az értékbecslők szekciójában és az ingatlanközvetítők szekciójában is képviselteti magát. Több környező országgal is folynak egyeztetések, közösen tekintik át és egyeztetik az etikai szabályokat, elemzik az adatbázisokat, valamint felmérik a befektetési lehetőségeket. Az IME komoly tárgyalásokat folytat Szlovéniával, Montenegróval, Szerbiával, Csehországgal, Boszniával és Szlovákiával, Horvátországgal pedig már aláírt együttműködési megállapodásuk, Romániával pedig aláírt szándéknyilatkozatuk van.

Tartalmi partnerünk a BookmarkMedia ingatlanpiaci hírügynökség 

„Lesz még Magyar Köztársaság” - Bródy János dalban értékelte a választást

„Lesz még Magyar Köztársaság” - Bródy János dalban értékelte a választást

Political Capital: A valóságtól való teljes elrugaszkodást büntették a választók

Political Capital: A valóságtól való teljes elrugaszkodást büntették a választók

Tóth József XIII. kerületi győzelménél nem volt nagyobb az országban

Tóth József XIII. kerületi győzelménél nem volt nagyobb az országban

Hogy szavazott az ország 10 legszegényebb és 10 leggazdagabb települése?

Hogy szavazott az ország 10 legszegényebb és 10 leggazdagabb települése?

Caravaggio és Bernini művei Bécsbe költöznek

Caravaggio és Bernini művei Bécsbe költöznek

Tízmilliárdnál is többet bukott a választás után Mészáros Lőrinc

Tízmilliárdnál is többet bukott a választás után Mészáros Lőrinc