szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Minden héten válaszol az olvasók ingatlanjoggal kapcsolatos kérdéseire Németh Zoltán László jogász, a Magyar Ingatlan Tanács főtitkára. Ezúttal szó esik az eljegyzési ajándékról, a "feketén" bekötött csatornáról, valamint a közös tulajdonban lévő ingatlan átépítéséről.Tisztelt
Ügyvéd Úr !

Fiam és menyasszonya az eljegyzés alkalmából egy közös garázst kapott tőlem, amelyet abban a lakóparkban vásároltam, amelyben fiam vett magának lakást 5 éve. Érdekelne, kit illet a garázs, ha mégsem házasodnak össze és elválnak útjaik.

Köszönettel:

Tihanyi Éva

Tisztelt Tihanyi Éva!

Ez esetben az a lényeges kérdés, hogy az ajándékozót milyen szándék vezette. Ha az ajándékot az együttélésre tekintettel adta, azzal a feltétellel és abban a reményben, hogy a fiatalok később össze fognak házasodni, akkor az ajándék visszakövetelésének helye van – amennyiben mégsem házasodnak össze. Ha összeházasodnak, akkor az ajándék beolvad a házastársi közös vagyonba.Tisztelt
Ügyvéd Úr!

Közel 10 éve lakom mostani ingatlanomban, amely elvileg nincs bekötve a csatornahálózatba. Ehhez képest az emésztőt gyakorlatilag nem kell szippantani , mivel sosem telik meg . Gyanítom, hogy a volt tulajdonos „feketén” beköttethette a csatornát. Jómagam most szeretnék rácsatlakozni a csatornarendszerre , és félek, hogy kiderül valami „turpisság”. Ha beigazolódik a sejtésem, kit vonnak felelősségre? Kell utólag csatornadíjat fizetnem?

Köszönettel:

Dezső András

Tisztelt Dezső András!

A tulajdonost, azaz Önt fogják felelősségre vonni, és nemcsak az elmaradt csatornadíjat kérhetik Öntől, hanem meg is bírságolhatják. Más kérdés, hogy a volt tulajdonossal szemben Ön perben érvényesítheti követeléseit, amennyiben be tudja bizonyítani, hogy a szabálytalanság elkövetésekor még nem Ön volt a tulajdonos. Ebben az esetben Ön kártérítési pert indíthat.Tisztelt Ügyvéd Úr!

Nagyon kicsi, 1/10-s tulajdoni hányadom van egy osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanban, amelyet nem használok és nem is látogatok. A minap arra jártam, és a kapualjban konténert és sódert láttam. Az esetleges átalakításhoz nem szükséges az én hozzájárulásom is?

Köszönettel:

Kelemen László

Tisztelt Kelemen László!

Osztatlan közös tulajdonban az állagmegóváshoz és fenntáráshoz feltétlenül szükséges munkálatokat bármelyik tulajdonostárs elvégezheti. Ha ilyen munkálatokról van szó, Ön a költségek 1/10-ét viselni is köteles. Ilyen esetekben a tulajdonostársakat lehetőség szerint értesíteni kell, de mivel Ön nem használja és nem is látogatja az ingatlant, lehet hogy nem tudták értesíteni, és állagmegóvó munkálatokról van szó. A rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadáshoz már egyhangú határozat szükséges, saját tulajdoni hányadával viszont bármely tulajdonostárs rendelkezhet . Egyáltalán nem biztos, hogy a tulajdonostársak nem a saját lakrészüket vagy tulajdoni hányadukat újítják fel, ezért érdemes utána érdeklődnie, hogy milyen jellegű munkálatokat folytatnak. Ha a tulajdonostársak állagmegóvó munkálatokra hivatkoznak, de Ön ezt kétségbe vonja, akkor kisebbségként a határozatot bíróságnál megtámadhatja .

Élő tévéinterjút adott az ír elnök, de a kutyája ennek a legkevésbé sem örült

Élő tévéinterjút adott az ír elnök, de a kutyája ennek a legkevésbé sem örült

Kis utcai horror Rómában: itt a pizzaautomata

Kis utcai horror Rómában: itt a pizzaautomata

Németország a gyógyszercégek mellé áll, nem támogatja a vakcinaszabadalmak feloldását

Németország a gyógyszercégek mellé áll, nem támogatja a vakcinaszabadalmak feloldását