szerző:
hvg.hu

Az idei év mérföldkő lehet a panelépületek történetében, hiszen az ilyen technológiával épült házak többsége az évtized második felében lép a negyedik ikszbe. Az épületek fizikai veszélyt még nem jelentenek a benne lakók számára, az anyagi kockázat egyre jelentősebb.

„A kedvezőbb forgatókönyv szerint a panelek folyamatos állagromlásával párhuzamosan következik majd be a négyzetméterárak csökkenése – mondta Végvári Gábor az Elephant Holding lakásfejlesztő cég műszaki vezetője, aki szerint ez a házak kényszerű bontásáig, azaz akár több tíz évig is eltarthat; az árcsökkenésből adódó veszteséget egy ingatlan egymást követő tulajdonosai megosztva viselik majd. Az igazi kockázat ugyanakkor egy olyan váratlan és előre meg nem jósolható esemény bekövetkezésében rejlik, amely egyik napról a másikra megrengetheti az emberek panelházakba vetett bizalmát.

Luxuspanel, egyelőre nem áron alul
A szakember szerint ilyen nemkívánatos esemény lehet például egy szerkezeti elöregedéséből vagy kivitelezési hibából eredő baleset, amelynek hatására az épület, vagy annak egy része használhatatlanná válik. Ebben az esetben várható, hogy egyik napról a másikra drámaian megnő az eladó panellakások száma és a kínálat növekedésével azonos mértékben a négyzetméterár is csökken. „Mint mindig ebben az esetben is kifizetődőbb megoldás a megelőzés, az jár jól, aki nem várja meg a piac jelentősebb megingását“ - vélekedik Végvári. 
 
Kevésbe drámai, de ugyancsak százezres kockázatot rejtő tényező a panelházak gépészeti rendszereinek elöregedése. Az épületek 85-90 százalékában már régóta időszerű lenne a víz- és gázcsövek, elektromos vezetékek, illetve a szellőző rendszerek cseréje. Ám a többmilliós felújítást kevés lakóközösség engedheti meg magának. A panelépületek vasbeton elemei 30-50 évnél is hosszabb ideig épek maradnak, de a betonlapokat összetartó acélkapcsok korrózióját csak visszabontást igénylő felújítással lehetne megakadályozni. A rozsdásodás elsősorban a külső levegőből származó nedvességnek is kitett homlokzati falakat emészti, amelyek sérülése komoly hatással lehet a ház lakhatóságára.

„Furcsa, de a jelenlegi helyzet is nagyon hasonló ahhoz, mint amikor a paneleklakások virágkorukat élték – világít rá Végvári Gábor, - hiszen a lakótelepekről elköltözők ma ugyanazt a minőségi ugrást élik meg, mint azok a családok, akik a hatvanas években komfort nélküli, dohos bérlakásokból költöztek a világos és kényelmes panellakásokba.“  

„A panelek majdnem minden vizsgálható szempont szerint elavulttá váltak, hiszen nem csupán a hő- és hangszigetelési szabványoknak nem felelnek meg, de belső kialakításuk sem felel meg a mai értelemben vett kellemes lakókörnyezetnek" - tette hozzá a szakértő.

MTI Gazdaság

Meghosszabbították a Panel Plusz program határidejét

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) - az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium kezdeményezésére - egy évvel, 2007. december 31-ig meghosszabbította a tavaly augusztusban elindított Panel Plusz Hitelprogramon belül igényelhető hitel határidejét - közölte a pénzintézet hétfőn.

hvg.hu Gazdaság

Panelpanoráma: hol, mit, mennyiért?

Van, aki hallani sem akar a panellakásról, sokak szívesen elköltöznének, mások viszont megpróbálják a legjobbat kihozni belőle. Ha mégis a panel mellett döntünk, nem árt igen alaposan szétnézni a piacon, az árak lakóteleptől függően igen változatosan alakulnak.

hvg.hu Ingatlanmenedzser

Lakáspiac: áresésről vagy csak ijedtségről van szó?

A PSZÁF jóslata szerint idén akár 10-15 százalékot is elérheti az ingatlanok árának visszaesése, jórészt a külső környezeti hatások okozta keresletvisszaesés miatt. Valóban várható-e ekkora áresés, vagy csak a megszorítások okozta ijedtségről van szó? A piac várható reakciói.

MTI Gazdaság

Újbuda: 2,4 milliárd forintból 33 panelház újul meg

A Panelprogram keretében 2,4 milliárd forintból az elkövetkező három évben 33 panelház újul meg Újbudán. A több mint négyezer lakást érintő, állami támogatással megvalósuló felújítás keretében az idén tíz, jövőre 12, míg 2008-ban további 11 panelházat újítanak fel.

hvg.hu Ingatlanmenedzser

Mit tegyünk, ha bedől a lakáshitel?

Bárkivel előfordulhat, hogy váratlanul elveszíti az állását, esetleg családi tragédia miatt egy ideig nem tudja fizetni a lakáshitel törlesztő részleteit. Hogyan előzhetjük meg a bajt, és mit tehetünk, ha nyakunkon a bank?

hvg.hu Ingatlanmenedzser

Mire kíváncsi a banki értékbecslő?

Az ingatlan kínálati árát a tulajdonos maga határozza meg, és ha nagyon mellélő, a nyakán marad a ház. A hitelintézetek már nem kísérleteznek, ők biztosra mennek, és értékbecslőt küldenek. Hogyan győződnek meg a szakértők valós értékekről?

Leeshet az álla, ha meglátja, milyen fotókat csinálnak éjszaka a legjobb telefonok

Leeshet az álla, ha meglátja, milyen fotókat csinálnak éjszaka a legjobb telefonok

Trump pert indított az adóbevallásait bekérő ügyész ellen

Trump pert indított az adóbevallásait bekérő ügyész ellen

Fekáliával kenték össze egy momentumos aktivista autóját

Fekáliával kenték össze egy momentumos aktivista autóját

Ilyen hibridet kap az új császár 2019-ben

Ilyen hibridet kap az új császár 2019-ben

Perverz érzés bámulni a világ legfélelmetesebb erdőirtó munkagépeit – videó

Perverz érzés bámulni a világ legfélelmetesebb erdőirtó munkagépeit – videó

FIFA-világranglista: csúszik lefelé a magyar válogatott

FIFA-világranglista: csúszik lefelé a magyar válogatott