Szabaduljunk meg panellakásunktól?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az idei év mérföldkő lehet a panelépületek történetében, hiszen az ilyen technológiával épült házak többsége az évtized második felében lép a negyedik ikszbe. Az épületek fizikai veszélyt még nem jelentenek a benne lakók számára, az anyagi kockázat egyre jelentősebb.

„A kedvezőbb forgatókönyv szerint a panelek folyamatos állagromlásával párhuzamosan következik majd be a négyzetméterárak csökkenése – mondta Végvári Gábor az Elephant Holding lakásfejlesztő cég műszaki vezetője, aki szerint ez a házak kényszerű bontásáig, azaz akár több tíz évig is eltarthat; az árcsökkenésből adódó veszteséget egy ingatlan egymást követő tulajdonosai megosztva viselik majd. Az igazi kockázat ugyanakkor egy olyan váratlan és előre meg nem jósolható esemény bekövetkezésében rejlik, amely egyik napról a másikra megrengetheti az emberek panelházakba vetett bizalmát.

Luxuspanel, egyelőre nem áron alul
A szakember szerint ilyen nemkívánatos esemény lehet például egy szerkezeti elöregedéséből vagy kivitelezési hibából eredő baleset, amelynek hatására az épület, vagy annak egy része használhatatlanná válik. Ebben az esetben várható, hogy egyik napról a másikra drámaian megnő az eladó panellakások száma és a kínálat növekedésével azonos mértékben a négyzetméterár is csökken. „Mint mindig ebben az esetben is kifizetődőbb megoldás a megelőzés, az jár jól, aki nem várja meg a piac jelentősebb megingását“ - vélekedik Végvári. 
 
Kevésbe drámai, de ugyancsak százezres kockázatot rejtő tényező a panelházak gépészeti rendszereinek elöregedése. Az épületek 85-90 százalékában már régóta időszerű lenne a víz- és gázcsövek, elektromos vezetékek, illetve a szellőző rendszerek cseréje. Ám a többmilliós felújítást kevés lakóközösség engedheti meg magának. A panelépületek vasbeton elemei 30-50 évnél is hosszabb ideig épek maradnak, de a betonlapokat összetartó acélkapcsok korrózióját csak visszabontást igénylő felújítással lehetne megakadályozni. A rozsdásodás elsősorban a külső levegőből származó nedvességnek is kitett homlokzati falakat emészti, amelyek sérülése komoly hatással lehet a ház lakhatóságára.

„Furcsa, de a jelenlegi helyzet is nagyon hasonló ahhoz, mint amikor a paneleklakások virágkorukat élték – világít rá Végvári Gábor, - hiszen a lakótelepekről elköltözők ma ugyanazt a minőségi ugrást élik meg, mint azok a családok, akik a hatvanas években komfort nélküli, dohos bérlakásokból költöztek a világos és kényelmes panellakásokba.“  

„A panelek majdnem minden vizsgálható szempont szerint elavulttá váltak, hiszen nem csupán a hő- és hangszigetelési szabványoknak nem felelnek meg, de belső kialakításuk sem felel meg a mai értelemben vett kellemes lakókörnyezetnek" - tette hozzá a szakértő.