szerző:
hvg.hu

Összegyűjtöttük a főváros tíz legnagyobb lakóparkját. Újépítésű ingatlanból nincs hiány, egyes projektek esetében akár 1−2 ezer lakásból is válogathatunk. Budán a XI. kerületben találjuk a legnagyobb épület-együtteseket, Pesten pedig a XIII. kerület vezeti a listát.

A legsikeresebb, 100 lakásnál többet értékesítő fejlesztők 2006-ban összesen több mint 4600 új lakást forgalmaztak Budapesten − derült ki néhány hete az Ecorys Magyarország nemzetközi tanácsadó cég felméréséből. Összesen 27 fejlesztő tudott 100 lakásnál többet értékesíteni tavaly a fővárosban, ami persze nem jelenti azt, hogy ne lennének akár több ezer lakásos projektek is. Ebből kiindulva az Ecorys Magyarország segítségével összegyűjtöttük a 10 legnagyobb lakásszámú projektet. A legtöbb lakást a most épülő Corvin Sétány kínálja, a XI. kerületből pedig négy projekt is fölkerült a tízes listára.

1. Corvin Sétány (VIII. kerület Futó u. - Práter u.)
Fejlesztő: Cordia Magyarország

© Futureal
A Corvin Sétány „Premier Házának“ építését február elején kezdték, az épületet pedig 2008 második negyedévében adják át. Az épület lakásai tavaly tavasszal mindössze négy hónap alatt elkeltek. A „Fontana Ház“ építését idén tavasszal kezdik, és 2008 harmadik negyedévében fejezik be; eddig a lakások 70 százalékát értékesítették. A teljes projekt egy egyedülálló városrehabilitációs fejlesztés lesz, amelynek keretében összesen 2800 lakást építenek.
Szolgáltatások: a Corvin Sétányon belül számtalan üzlet, étterem, kávézó, iroda, fitnesz-létesítmény, zöld, parkosított sétány
Négyzetméterár: 300 ezer forint/négyzetméter
Lakások mérete: 28−120 négyzetméter

2. Újbuda Tóváros (XI. kerület Repülőtéri út)
Fejlesztő: Trigránit
Az Újbuda Tóváros első ütemének 315 lakása a sportközponttal és a kereskedelmi központ nagy részével együtt elkészült, és a II. ütem épületeiben lévő 271 lakás értékesítése is megkezdődött. Ezt az ütemet 2008 őszén adják át, és a projekt további, 4−5 ütemének telkei is előkészített állapotban vannak. Az újabb ütemeket várhatóan kétévenként adják majd át. Az első ütem lakásainak 80 százaléka kelt eddig el, a második ütem pedig 10 százalékos értékesítésnél tart.
Szolgáltatások: Sportmax sportcenter, központilag klimatizált lakások, kereskedelmi és szolgáltató központ, sétány és futópálya, közért, zöldséges, kávézók, posta, mosoda, virágbolt, utazási iroda, gyermekorvosi és nőgyógyászati rendelő
Négyzetméterár:  I. ütem 368–478 ezer forint/négyzetméter
II. ütem 377–465 ezer forint/négyzetméter
Lakások mérete:  I. ütem 35−116 négyzetméter
II. ütem 40−117 négyzetméter

3. Marina Part (XIII. kerület, Marina sétány)
Fejlesztő: Autóker

© Autóker
A 1500 lakásos projekt épületeinek első két üteme már áll, jelenleg folyik az átadás, a lakások 97 százaléka pedig már elkelt. Hamarosan elkészül a III. ütem is, ennek átadását tavasszal kezdődik meg; eddig a lakások 80 százaléka kelt el. A beruházó a lakóházak felépítése mellett sportcentrum, kültéri úszómedence, termál- és gyermekmedence, valamint jaht-kikötő létrehozását is tervezi.
Szolgáltatások: közvetlen Duna part, panoráma, biztonsági szolgálat, belső kert, üzletek, mélygarázs, játszótér, gyalogsétány és kerékpárút
Négyzetméterár: II. ütem 400−700 ezer forint/négyzetméter
III. ütem: 379−625 ezer forint/négyzetméter
Lakások mérete:  II. és III. ütem 34−105 négyzetméter

4. Paskál Park (XIV. kerület, Egressy út)
Fejlesztő: Vegyépszer

© paskal-park.hu
Az Paskál Park Zuglóban épült, egy Paskál fürdő melletti 12 hektáros ingatlanon. A teljes, 1300 lakásos projekt három, négy, és ötszintes épületekből áll majd, amelyből eddig néhány százat adtak át. Már elkészült a lakóparkhoz tartozó idősek otthona, megnyíltak az üzletek, nemsokára pedig megépül a fitnesz-wellness központ is.

Szolgáltatások: idősek otthona, üzletek, fitnesz-wellness központ.
Négyzetméterár: 280−300 ezer forint/négyzetméter
Lakások mérete: 31−108 négyzetméter


5. Károlyi István Városközpont (IV. kerület, Károlyi István utca)
Fejlesztő: CEU-Reality Kft.
Az 900 lakásos projekt az "Aquincum" hídtól 400 méterre épül, így közvetlen összeköttetést lesz Római Parttal és a XIII. kerületi Duna parttal is. Az előértékesítés első nyolc hetében a városközpont I. ütemének 30 százalékát adták el, az első ütemet pedig 2008 tavaszán adják át. 
Szolgáltatások: közelben piac, iskolák és óvodák, étterem, kávézó, wellness-fitnesz, bor-bár, patyolat, bank, posta
Négyzetméterár: átlagosan 350 ezer forint/négyzetméter
Lakások mérete: 31−128 négyzetméter

6. Sasad Resort (XI. kerület, Felső határút)
Fejlesztő: GTC

© GTC
Az ezer lakásos Sasad Resort-ot 5 év alatt húzzák föl. A beruházás első ütemében 271 lakást építenek, amelynek eddig 70 százalékát értékesítették. A projekt részeként penthouse lakások is épülnek, amelyekhez tetőteraszok is tartoznak.
Szolgáltatások: teniszpálya, kávézók, sport- és rekreációs létesítmények, éttermek, kávézók lesznek majd fontosak.
Négyzetméterár: átlagosan 402 ezer forint/négyzetméter
Lakások mérete: 46−129 négyzetméter

7. Somfa-liget társasházak (X. Kerület, Somfa u.)
Fejlesztő: OTP Ingatlan
A 900 lakásos projekt első 78 lakásos társasházát idén júliusában adják át, a második, 70 lakásos ütem kivitelezése pedig idén januárjában kezdődött, és 2008. második negyedévére készül el. A további ütemek a keresleti viszonyoknak megfelelően épülnek. Jelenleg folyik az első ütem lakásainak értékesítése, eddig 78 százalékukat sikerült eladni.
Szolgáltatások: teremgarázs, tároló, üzletsor
Négyzetméterár: 274−320 ezer forint/négyzetméter
Lakások mérete: 31−90 négyzetméter

8. Nádorliget Lakópark (XI. kerület, Hauszmann Alajos utca)
Fejlesztő: Sajó Befektetési Zrt.

© nadorliget.hu
A 900 lakásos Nádorliget Lakópark befejező épületeként idén májusban adják át az V. ütemet. Az épületekben a lakások mellett, irodák, üzletek is lesznek.

Szolgáltatások: üzletek, teremgarázs, tároló
Négyzetméterár: 290-350 ezer forint/négyzetméter
Lakások mérete: 32-90 négyzetméter9. Sasad Liget (XI. kerület, Beregszász út)
Fejlesztő: Biggeorge’s-NV
A 800 lakásos Sasad Liget első ütemében 214 lakást húznak fel, a teljes projekt pedig 4−5 év alatt épül fel. Az ütemek egymástól sétányokkal, utakkal és előkertekkel különülnek majd el. Az I. ütem építése idén márciusban kezdődik, eddig a lakások 65 százaléka kelt el. A II. ütem értékesítése e hónap végén kezdődik.
Szolgáltatások: belső park, üzletek, éttermek, fitnesz és wellness centrum úszómedencével
Négyzetméterár: 388−510 ezer forint/négyzetméter
Lakások mérete: 38−130 négyzetméter

10.Central Park (XIII. kerület, Lehel út)
Fejlesztő: Minron Kft.
A 16 ezer négyzetméteres telken 800 lakás épül, hétemeletes lakóépületekben.
A földszinten és utcafronton üzletek és szolgáltató egységek lesznek, a belső részen pedig gépkocsi parkolót, valamint fürdő és egészség centrumot alakítanak ki.
Szolgáltatások: fürdő és egészségcentrum, játszótér, élelmiszer-áruház, üzletek
Négyzetméterár: 250−360
Lakások mérete: 27−75 négyzetméter

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media ingatlanpiaci hírügynökség

hvg.hu Ingatlanmenedzser

Mit tegyünk, ha bedől a lakáshitel?

Bárkivel előfordulhat, hogy váratlanul elveszíti az állását, esetleg családi tragédia miatt egy ideig nem tudja fizetni a lakáshitel törlesztő részleteit. Hogyan előzhetjük meg a bajt, és mit tehetünk, ha nyakunkon a bank?

hvg.hu Ingatlanmenedzser

Lakáspiac: áresésről vagy csak ijedtségről van szó?

A PSZÁF jóslata szerint idén akár 10-15 százalékot is elérheti az ingatlanok árának visszaesése, jórészt a külső környezeti hatások okozta keresletvisszaesés miatt. Valóban várható-e ekkora áresés, vagy csak a megszorítások okozta ijedtségről van szó? A piac várható reakciói.

hvg.hu Ingatlanmenedzser

Szabaduljunk meg panellakásunktól?

Az idei év mérföldkő lehet a panelépületek történetében, hiszen az ilyen technológiával épült házak többsége az évtized második felében lép a negyedik ikszbe. Az épületek fizikai veszélyt még nem jelentenek a benne lakók számára, az anyagi kockázat egyre jelentősebb.

Elolvadt a béremelés az állami cégeknél

Elolvadt a béremelés az állami cégeknél

Ha még nem tette, most kénytelen lesz tudomásul venni, hogy afrikai

Ha még nem tette, most kénytelen lesz tudomásul venni, hogy afrikai

Meg kellett műteni a gerincét a bosnyák cirkuszban lezuhant magyar artistának

Meg kellett műteni a gerincét a bosnyák cirkuszban lezuhant magyar artistának

Az én hetem: Karafiáth Orsolya és a Mágus kacaja

Az én hetem: Karafiáth Orsolya és a Mágus kacaja

Másképp is lehet edzeni, ha tovább akar élni

Másképp is lehet edzeni, ha tovább akar élni

Belevágtak, és az évtized konyhai trendjét hozták létre

Belevágtak, és az évtized konyhai trendjét hozták létre