szerző:
hvg.hu

Ki gondolta, hogy 25 millióért, egy jobb pesti lakás áráért tengerparti apartmanunk lehet a francia riviérán. Körülnéztünk, mennyibe kerül a közvetlen tengeri panoráma a nagyvilágban: egy floridai apartman árából például tízet vehetünk a brazil partoknál.

Ma már gyakorlatilag bárhol vehetünk tengerparti ingatlant a világon, a kérdés csupán az, hogyan jutunk el oda. Talán ezért van az, hogy a magyarok számára még mindig Horvátország a sláger. Az Adria-part népszerűségét persze nem csak a könnyű megközelíthetőséggel magyarázhatjuk, hiszen Európában még mindig kevés helyen kapunk 30–40 millió forintnak megfelelő euróért a tengertől 500 méterre lévő, közel 100 négyzetméteres apartmanokat. Egy kicsivel többért, 55 millió forintért ráadásul már közelebb is merészkedhetünk a vízhez: Ugam városában ennyiért kínálják a parttól mindössze 50 méterre lévő lakásokat.

Adriai panoráma. Megfizethető
© croatia.hr/Juraj Kopac
Ám ha valaki nem szereti a frissen épült luxust, találhat romantikus, sziklára épített kőházat is a tengerparton: Krk szigetén 25 millió forintnak megfelelő valutáért is kínálnak ilyesmit. 42 millió forintért már háromszintes, 170 négyzetméteres ház dukál ugyanezen a szigeten – ha nem is közvetlenül a tengerparton. Ám mielőtt olcsónak titulálnánk a horvát partot, érdemes körülnéznünk az isztriai villák között is: itt 210 millió forintot kell kicsengetni egy tengertől 60 méterre lévő, 220 négyzetméteres házért. 160 millió forintot Porecben is elkölthetünk: ezért az összegért a parttól 100 méterre vehetünk 250 négyzetméteres kőházat. Potom 42 millió forintnak megfelelő euróért megint csak közelebb költözhetünk a tengerhez: Rogoznicban a parttól 30 méterre találunk ennyiért háromszintes, 75 négyzetméteres házat.

Montenegró: part már 11 millióért

Aki unja a horvát partot, vagy egyszerűen csak változatosabb tájra vágyik, Montenegróban is vehet magának ingatlant: a hangulatos Budvában például 75 millió forintnak megfelelő euróért vásárolhatunk 220 négyzetméteres, háromlakásos házat. Ezért a pénzért természetesen 50 négyzetméteres tetőterasz is dukál. Szintén Budvában találjuk azt a 100 négyzetméteres vityillót, amelyet 62 millió forintért hirdetnek. Ehhez képest potom pénznek tűnik egy tivati házrész 20 millió forintos kínálati ára. Pedig ez az ingatlan sem kicsi, alapterülete 180 négyzetméter, és a tengertől is mindössze 45 méterre van. Tivatban még 11 millióért is bukkanhatunk ingatlanra: ekkora összegért egy tengerparti emeletes ház földszinti, 46 négyzetméteres lakását vehetjük meg.

Côte d'Azur: 25 millió a beugró

Francia tengerpart. Érdemes
körülnézni
© mezon
Az olasz, a francia és a görög tengerpart is jól tartja magát a nyaralóhelyek között, érdemes ott is körülnézni: a Trieszt közeli Grado szigetén, az Adriai-tenger és a Laguna között például vehetünk újépítésű társasházban lévő lakást. A 70 négyzetméteres apartman birtokba vételéhez nem kell más, mint 42 millió forintnak megfelelő euró. A francia Côte d'Azur-on 25 millió forintért is megvehetjük álmaink apartmanját, már ha beérjük 30 négyzetméternyi lakótérrel és 10 négyzetméternyi terasszal. Görögországban akár építkezésbe is foghatunk, ha összekuporgatunk 20 millió forintnak megfelelő eurót arra a félhektáros telekre, amelyet Ikaria szigetén hirdetnek. A parttól mindössze 30 méterre lévő ingatlanra 150 négyzetméteres lakóházat húzhatunk.

Tengerentúl: olcsó a luxus Brazíliában

Persze nem kell beérnünk Európával, hiszen az amerikai kontinensen is bőven van eladó vízparti ingatlan: a Costa Rica-i Tamarindon például 100 millió forintnak megfelelő dollárért vehetünk 100 négyzetméteres, jacuzzis, úszómedencés tengerparti csodát. Ezen a részen óceánparti telkek is bőven akadnak: 30 millió forintért 920 négyzetméteres parcellát vehetünk, 2 milliárd forintért pedig 500 hektárnyi partra tehetünk szert. A tetemes összegért a vízparti mellé hegyi panorámát is kapunk. 120 millió forinttal a zsebünkben Froridában is érdemes körülnéznünk: ennyiért mérik az óceán parti, 100 négyzetméter körüli, háromszobás apartmanokat.

Brazíliában viszont kifejezetten olcsón vehetünk tengerparti ingatlant – más kérdés, hogy jó drágán juthatunk el oda. Itt 10 millió forintnak megfelelő összegért is vehetünk 50 négyzetméteres tengerparti apartmant, és ez az ár egyáltalán nem számít kivételnek: 20 millió forintért már 70 négyzetméter körüli, két hálószobás, két fürdőszobás luxus-apartmant is vehetünk, közvetlenül az óceán partján.

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media ingatlanpiaci hírügynökség

hvg.hu Ingatlanmenedzser

Mennyi hasznot hozhat a nyaralónk?

Új helyszínek társulnak a magyarok által eddig megszokott, horvát vagy spanyolországi ingatlanbefektetésekhez. Dubai luxusapartmanjainak, a Zöld-foki-szigetek és Montenegró tengerparti villáinak közös jellemzője, hogy a nyaralás lehetősége mellett profitot termelnek a tulajdonosnak.

hvg.hu Gazdaság

Mennyiért vehetünk nyaralót?

Két héttel ezelőtt az erdélyi kereskedelmi ingatlanok piacát tekintettük át, mostani írásunkban pedig a nyaralókét, parasztházakét vesszük górcső alá. Bár ezek tömeges vásárlása már tíz éve elkezdődött, és az árak is jelentősen megemelkedtek, egy ilyen jellegű beruházás még ma is megfontolandó.

hvg.hu Gazdaság

Most vegyünk nyaralót a Tisza-tavon!

Ha unjuk a Balaton magas árait, érdemes új helyen keresgélni a hétvégi telket. A Tisza-tó folyamatosan fejlődik, az árai ráadásul még mindig alacsonyak, és alkudhatóak. A kínálat bőséges, a térség pedig még felfedezetlen.

hvg.hu Gazdaság

Hogyan kell nyaralót venni a Balatonon?

A hatalmas kínálat és a zuhanó árak miatt sokan fontolgatják mostanában balatoni nyaraló megvásárlását. Mivel legkomolyabb állóvizünk mentén pihenni szeretnének az új tulajdonosok, a vásárlás előtt érdemes néhány szempontot figyelembe venni, nehogy a tóparti nyarak álma családi és anyagi rémálommá váljék.

Fának csapódott egy autó Dömsödnél, egy ember meghalt

Fának csapódott egy autó Dömsödnél, egy ember meghalt

Zoë Kravitz lesz a Macskanő Robert Pattinson Batmanje mellett

Zoë Kravitz lesz a Macskanő Robert Pattinson Batmanje mellett

Mutasd a posztjaidat - kiderül, hogy depressziós vagy-e!

Mutasd a posztjaidat - kiderül, hogy depressziós vagy-e!

Olcsó villanyautóként támadt fel a jó öreg Suzuki Wagon R

Olcsó villanyautóként támadt fel a jó öreg Suzuki Wagon R

Ez már a jövő: egy robotot majdnem teljesen beborítottak mesterséges bőrrel

Ez már a jövő: egy robotot majdnem teljesen beborítottak mesterséges bőrrel

Puzsér: Öt év múlva újra itt leszek

Puzsér: Öt év múlva újra itt leszek