szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Idén augusztusig már több mint 100 ezer négyzetméternyi területre írtak alá irodabérleti vagy előbérleti szerződést. A legnagyobb tranzakció a Magyar Posta nevéhez köthető.

Az előbérleti szerződéseket és hosszabbításokat is beleértve idén augusztusig 108 ezer négyzetméternyi iroda talált bérlőre. Hetvenegy tranzakcióra tizenhárom bérleti szerződés hosszabbítás, valamint két bővülés jutott: a kereskedelemmel foglalkozó Zepter az Optima B irodaházban foglalt el újabb 1200 négyzetméternyi területet, a dokumentumkezelésre szakosodott Xerox pedig a Szépvölgyi Business Parkban terjeszkedett – derül ki az Irodahaz.info statisztikáiból.

Ír példa
A dublini irodapiac – immár második éve– Írország legjobban teljesítő ingatlanpiacává válhat, miután 2007 első felében a bérbeadások száma rekordot döntött a fővárosban – derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb felméréséből. A dublini irodapiaci elemzésből az is kiderül, hogy az elmúlt három hónap során mintegy 65 ezer négyzetméternyi irodaterület adtak bérbe. A bérbeadási ügyletek 75 százaléka Dublin központjában köttetett, annak ellenére, hogy ott a bérleti díjak nagyjából kétszeresét teszik ki a főváros külső kerületeiben megszokottaknak. A délen fekvő külváros kedveltebb hely a bérlők körében, mint a nyugati vagy az északi, így a bérbeadások nagyjából 20 százaléka ezen a környéken jött létre.
Több vállalat is megújította ezer négyzetmétert meghaladó területre vonatkozó bérleti szerződését. A gyógyszeripari cégek közül a Lilly Hungária maradt a Madách Trade Centerben (1500 négyzetméter), az Abbott pedig a Globe 13 Office Buildingben (1380 négyzetméter). A Bayer Hungária továbbra is az Alkotás Point mellett döntött (2400 négyzetméter), a L’Oreal pedig maradt az Óbuda Gate Irodaházban (1600 négyzetméter). A Samsung a Szépvölgyi Business Parkban (1800 négyzetméter) hosszabbította meg bérleti szerződését, a piackutató AC Nielsen pedig a Váci Utca Centerben (1600 négyzetméter) maradt. A Phillips NXP az IP Westben hosszabbította meg 1300 négyzetméterre vonatkozó bérleti szerződését.

Kiugró előbérletek

A legnagyobb területre aláírt előbérleti szerződés a Magyar Posta nevéhez köthető: a Gateway Irodaházban lekötött 24 ezer négyzetméternyi terület messze kiemelkedik a többi közül. A CEU (Közép-Európai Egyetem) szintén nagyobb területre kötött előszerződést: a Millenium Towers IV.-ben foglalja majd el a jelentősnek mondható, 11 ezer négyzetméteres irodáját. A Microsoft a Graphisoft Parkba írt alá előszerződést 4 ezer négyzetméterre, az Állami Autópálya Kezelő pedig az Átrium Parkban foglal majd el 6200 négyzetmétert.

Ezer négyzetméternél nagyobb területre többen is kötöttek előbérleti szerződést: a telekommunikációval foglalkozó Sagem a Szépvölgyi Irodaparkban tart igényt 1200 négyzetméternyi területre, a gyógyszeripari területen mozgó Bristol Myers Squibb pedig a Millenáris Irodaházban írt alá előbérleti szerződést ugyanekkora területre.

Új költözők

Ezer négyzetméternél nagyobb területre több bérleti szerződés is köttetett: a Fundamenta lakáspénztár 1700 négyzetméterre írt alá bérleti szerződést idén augusztusban, a pénzügyekkel foglalkozó Process Solutions pedig júliusban vett bérbe 1500 négyzetméternyi területet a Váci 33 Irodaházban. A jelentősebb tranzakciók közé tartozik a British Telecom 3500 négyzetméteres bérlete az IP West I-II.-ben, és az Európai Szociális Alap 3700 négyzetmétere az Átrium Parkban. A T-Online 5500 négyzetméteres, Infopark D épületben bérelt területe szintén kiemelkedik a többi közül, ahogy a Citibank Aréna Corner-beli, 3 ezer négyzetméteres bérlete is.

A fentieknél kisebb, ám ezer négyzetmétert meghaladó tranzakciók közé tartozik a ThyssenKrupp szereléstechnikai cég Horizont Park Irodaházban bérelt 2 ezer négyzetmétere, valamint a Questor BC 30 irodaházban elfoglalt 2500 négyzetmétere. Ugyanebbe a kategóriába tartozik a munkaerő-szervezés területén tevékenykedő ProfiPower, amely a Millenáris Irodaházba mellett döntött, ahol 1400 négyzetmétert bérel. A Budapest Bank az Optima B irodaházban vett ki 1500 négyzetméternyi irodát, a vagyonvédelemmel foglalkozó Group4 pedig a Flórián Udvarban bérelt ki 1600 négyzetméternyi területet.

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media ingatlanpiaci hírügynökség 

hvg.hu Iroda és üzlet

Lendület az irodapiacon

Egyre több cég bérel irodát a budai oldalon. A közelmúltban a Sagem Magyarország Kft., a FinIT2 Kft., valamint a ProfiPower helyezte oda székhelyét.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Magyarországon most is negyedmillió négyzetméternyi új iroda épül

A Magyarországra betelepült és időközben tovább növekedő nemzetközi vállalatok, illetve szolgáltató központok révén nőtt a magas minőségi és műszaki követelményeket kielégítő irodaépületek iránti kereslet – állapította meg a Colliers ingatlanügynökség felmérésében.

ecoline.hu Vállalkozás

Irodapiac: nem elég a toronyház

A Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fórumának jelentése szerint a budapesti irodák kínálata annak ellenére csökkent, hogy ebben a negyedévben négy új irodaházat is átadtak.

Jakab Péter szerint kirekesztő számonkérni a Jobbikon a homofóbtörvény megszavazását

Jakab Péter szerint kirekesztő számonkérni a Jobbikon a homofóbtörvény megszavazását

Kiszivárgott a Windows 11 felülete, új Start menü és widgetek is lesznek benne

Kiszivárgott a Windows 11 felülete, új Start menü és widgetek is lesznek benne

Nekimentek Mészáros Lőrinc szegedi fürdőjének a nyugdíjasok, mert tízszeresét fizethetik az éves belépésért

Nekimentek Mészáros Lőrinc szegedi fürdőjének a nyugdíjasok, mert tízszeresét fizethetik az éves belépésért