szerző:
hvg.hu

Idén augusztusig már több mint 100 ezer négyzetméternyi területre írtak alá irodabérleti vagy előbérleti szerződést. A legnagyobb tranzakció a Magyar Posta nevéhez köthető.

Az előbérleti szerződéseket és hosszabbításokat is beleértve idén augusztusig 108 ezer négyzetméternyi iroda talált bérlőre. Hetvenegy tranzakcióra tizenhárom bérleti szerződés hosszabbítás, valamint két bővülés jutott: a kereskedelemmel foglalkozó Zepter az Optima B irodaházban foglalt el újabb 1200 négyzetméternyi területet, a dokumentumkezelésre szakosodott Xerox pedig a Szépvölgyi Business Parkban terjeszkedett – derül ki az Irodahaz.info statisztikáiból.

Ír példa
A dublini irodapiac – immár második éve– Írország legjobban teljesítő ingatlanpiacává válhat, miután 2007 első felében a bérbeadások száma rekordot döntött a fővárosban – derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb felméréséből. A dublini irodapiaci elemzésből az is kiderül, hogy az elmúlt három hónap során mintegy 65 ezer négyzetméternyi irodaterület adtak bérbe. A bérbeadási ügyletek 75 százaléka Dublin központjában köttetett, annak ellenére, hogy ott a bérleti díjak nagyjából kétszeresét teszik ki a főváros külső kerületeiben megszokottaknak. A délen fekvő külváros kedveltebb hely a bérlők körében, mint a nyugati vagy az északi, így a bérbeadások nagyjából 20 százaléka ezen a környéken jött létre.
Több vállalat is megújította ezer négyzetmétert meghaladó területre vonatkozó bérleti szerződését. A gyógyszeripari cégek közül a Lilly Hungária maradt a Madách Trade Centerben (1500 négyzetméter), az Abbott pedig a Globe 13 Office Buildingben (1380 négyzetméter). A Bayer Hungária továbbra is az Alkotás Point mellett döntött (2400 négyzetméter), a L’Oreal pedig maradt az Óbuda Gate Irodaházban (1600 négyzetméter). A Samsung a Szépvölgyi Business Parkban (1800 négyzetméter) hosszabbította meg bérleti szerződését, a piackutató AC Nielsen pedig a Váci Utca Centerben (1600 négyzetméter) maradt. A Phillips NXP az IP Westben hosszabbította meg 1300 négyzetméterre vonatkozó bérleti szerződését.

Kiugró előbérletek

A legnagyobb területre aláírt előbérleti szerződés a Magyar Posta nevéhez köthető: a Gateway Irodaházban lekötött 24 ezer négyzetméternyi terület messze kiemelkedik a többi közül. A CEU (Közép-Európai Egyetem) szintén nagyobb területre kötött előszerződést: a Millenium Towers IV.-ben foglalja majd el a jelentősnek mondható, 11 ezer négyzetméteres irodáját. A Microsoft a Graphisoft Parkba írt alá előszerződést 4 ezer négyzetméterre, az Állami Autópálya Kezelő pedig az Átrium Parkban foglal majd el 6200 négyzetmétert.

Ezer négyzetméternél nagyobb területre többen is kötöttek előbérleti szerződést: a telekommunikációval foglalkozó Sagem a Szépvölgyi Irodaparkban tart igényt 1200 négyzetméternyi területre, a gyógyszeripari területen mozgó Bristol Myers Squibb pedig a Millenáris Irodaházban írt alá előbérleti szerződést ugyanekkora területre.

Új költözők

Ezer négyzetméternél nagyobb területre több bérleti szerződés is köttetett: a Fundamenta lakáspénztár 1700 négyzetméterre írt alá bérleti szerződést idén augusztusban, a pénzügyekkel foglalkozó Process Solutions pedig júliusban vett bérbe 1500 négyzetméternyi területet a Váci 33 Irodaházban. A jelentősebb tranzakciók közé tartozik a British Telecom 3500 négyzetméteres bérlete az IP West I-II.-ben, és az Európai Szociális Alap 3700 négyzetmétere az Átrium Parkban. A T-Online 5500 négyzetméteres, Infopark D épületben bérelt területe szintén kiemelkedik a többi közül, ahogy a Citibank Aréna Corner-beli, 3 ezer négyzetméteres bérlete is.

A fentieknél kisebb, ám ezer négyzetmétert meghaladó tranzakciók közé tartozik a ThyssenKrupp szereléstechnikai cég Horizont Park Irodaházban bérelt 2 ezer négyzetmétere, valamint a Questor BC 30 irodaházban elfoglalt 2500 négyzetmétere. Ugyanebbe a kategóriába tartozik a munkaerő-szervezés területén tevékenykedő ProfiPower, amely a Millenáris Irodaházba mellett döntött, ahol 1400 négyzetmétert bérel. A Budapest Bank az Optima B irodaházban vett ki 1500 négyzetméternyi irodát, a vagyonvédelemmel foglalkozó Group4 pedig a Flórián Udvarban bérelt ki 1600 négyzetméternyi területet.

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media ingatlanpiaci hírügynökség 

hvg.hu Iroda és üzlet

Lendület az irodapiacon

Egyre több cég bérel irodát a budai oldalon. A közelmúltban a Sagem Magyarország Kft., a FinIT2 Kft., valamint a ProfiPower helyezte oda székhelyét.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Magyarországon most is negyedmillió négyzetméternyi új iroda épül

A Magyarországra betelepült és időközben tovább növekedő nemzetközi vállalatok, illetve szolgáltató központok révén nőtt a magas minőségi és műszaki követelményeket kielégítő irodaépületek iránti kereslet – állapította meg a Colliers ingatlanügynökség felmérésében.

ecoline.hu Vállalkozás

Irodapiac: nem elég a toronyház

A Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fórumának jelentése szerint a budapesti irodák kínálata annak ellenére csökkent, hogy ebben a negyedévben négy új irodaházat is átadtak.

Borkai-ügy: Steinmetz Ádám már meg is kereste a MOB-ot

Borkai-ügy: Steinmetz Ádám már meg is kereste a MOB-ot

Drogtesztet lengetett be a Mi Hazánk a politikusoknak

Drogtesztet lengetett be a Mi Hazánk a politikusoknak

Trudeau liberálisai állnak nyerésre Kanadában

Trudeau liberálisai állnak nyerésre Kanadában

"Ha visszaküldenének, belehalnánk" – Erdogan háborúja szír menekültek szemével

"Ha visszaküldenének, belehalnánk" – Erdogan háborúja szír menekültek szemével

Két autó karambolozott Zuglóban

Két autó karambolozott Zuglóban

48 szál gyertya helyett valami mással díszítették Snoop Dogg szülinapi ajándékát

48 szál gyertya helyett valami mással díszítették Snoop Dogg szülinapi ajándékát