Az ingatlanpiaci befektetések világszerte visszaesést szenvedtek el 2008 első negyedévében. A globális folyamatokkal ellentétben, a Kelet-Európába irányuló befektetések magas, 3 milliárd eurós szintet értek el 2008 első három hónapjában. Ez az összeg a 2007. évi befektetések 21 százalékát teszi ki, noha a tapasztalatok szerint a negyedévek között az első a leggyengébb.

A CB Richard Ellis szakértői szerint 2007-ig a közép-európai, főleg a lengyel, cseh és magyar piac állt a középpontban, mára az befektetői érdeklődés Délkelet- és Kelet-Európa felé fordult. Ausztriához hasonlóan -a következő negyedévek során várhatóan egyre aktívabbá váló intézményi befektetők közül- a német nyílt végű alapok a legaktívabb befektetők Közép-Kelet-Európa piacán. A hozamokat tekintve nincsenek egyértelmű trendek a régióban: míg a közép-európai piacokon a hozam kissé emelkedett, Oroszországban 7,5 százalékon stabilizálódott, a hozamváltozás Délkelet-Európában pedig városról-városra különböző. Jos Tromp, a CB Richard Ellis közép-kelet-európai kutatási vezetője a következő két negyedévben a hozamok enyhe emelkedését várja a régióban.

Élénk érdeklődés a régió irodapiacán

A régió irodapiacán továbbra is erős kereslet mutatkozik, bár a következő hónapokban elkészülő új irodaházaknak köszönhetően a kihasználatlanság nőhet. Prágában az üresedési mutató 5,9 százalékot tett ki 2008 első negyedévének végén, míg Moszkvában eléri 7,75 százalékot. Összehasonlításul: az Európai Unióban az átlag az első negyedévben 6,76 százalék volt, Bécsben pedig 4,9 százalék.

Az átlagos bérleti díj kissé csökkent Moszkva, Prága és Varsó esetében az elmúlt hónapokban, az első osztályú irodák bérleti díja viszont tovább emelkedett. Prága központjában ez utóbbi évi 287 eurót tett ki négyzetméterenként (24 euró/hó), ami 10 százalékos növekedést takar az elmúlt évhez képest, az orosz fővárosban pedig 21 százalékkal emelkedett e szegmens bérleti díja. Moszkvában az európai nagyvárosokat tekintve páratlan építkezési tevékenység figyelhető meg: itt nagyjából 3,7 millió négyzetméternyi új irodaterület piacra kerülése várható, szemben a párizsi (Ile-de-France) 1,98 millió négyzetméterrel.

Ausztria a legstabilabbak közt

„A befektetők értékelik a stabilitást Ausztriában. Különösen igaz ez a német nyíltvégű alapokra, akik osztrák ingatlanokat vásárolnak portfoliójukba” – mondta Andreas Ridder, a CBRE osztrák ügyvezető igazgatója a múlt heti bécsi Real Vienna regionális ingatlanfórumon.

Ausztriában különösen az erősödő bérlői aktivitás élteti az optimizmust: 2007 negyedik negyedévéhez képest a bérbe adott terület 2008 első negyedévében 10 ezer négyzetméterrel nőtt, elérve a 100 ezer négyzetmétert. A kihasználatlansági ráta ez időszakban 5,2 százalékról 4,9 százalékra esett. A kereslet különösen Bécs és környékének irodapiacán erősödik, így az első osztályú irodák bérleti díja 22,5 euró/m2/hó szintre nőtt. Egyedül az elkészült ingatlanok volumene múlta alul a korábbi időszakokét: a 22.000 négyzetméternyi új irodaterület 2005. óta a legalacsonyabb érték.

Optimista előrejelzések a régióban

„A német nyílt végű alapok érdeklődése tovább folytatódik, és ennek pozitív hatása lesz 2008 második negyedévére is” – nyilatkozta az osztrák ügyvezető, aki szerint „a bérbeadás továbbra is magas marad, ami vonzóvá teszi Ausztria ingatlanpiacát a külföldi befektetők előtt. Egyidejűleg a már évek óta változatlan prémium kategóriás bérleti díjak is emelkedésnek indulhatnak.”

„A közép-kelet-európai piaccal kapcsolatban - ahol nyáron és ősszel érdekes befektetői tevékenység várható - hasonlóan optimisták vagyunk” – tette hozzá dr. Andreas Ridder, aki a CB Richard Ellis regionális vezetője is egyben. „A regionális befektetéseknél azonban a minőség a kulcsszó. A minőségi ingatlanbefektetések a legbiztosabbak közé tartoznak, különösen azután, ami az utóbbi időben a részvénypiacokon történt.”

Macron: Eredménytelenek az Oroszország elleni szankciók

Macron: Eredménytelenek az Oroszország elleni szankciók

Egy gyönyörű barátság vége – Putyin és Erdogan ismét egymás ellen

Egy gyönyörű barátság vége – Putyin és Erdogan ismét egymás ellen

Koronavírus: már három fertőzött izraelit találtak a Jokohamában karanténba zárt óceánjárón

Koronavírus: már három fertőzött izraelit találtak a Jokohamában karanténba zárt óceánjárón

146 millió forint közpénzt kap egy megye 1-től visszalépett focicsapat klubházépítésre

146 millió forint közpénzt kap egy megye 1-től visszalépett focicsapat klubházépítésre

Súlyos élelmiszerválságra figyelmeztet az ENSZ több afrikai országban

Súlyos élelmiszerválságra figyelmeztet az ENSZ több afrikai országban

Kiderült, milyen volt eredetileg az Iparművészeti Múzeum

Kiderült, milyen volt eredetileg az Iparművészeti Múzeum