Takarékoskodjon az árammal, csökkentse felére villanyszámláját!

Takarékoskodjon az árammal, csökkentse felére villanyszámláját!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Fényforrás vásárlásakor az energiatakarékos égőt sokan nem az energiacímke, hanem a technológia alapján választják.


Fényforrás vásárlásakor az energiatakarékos égőt sokan nem az energiacímke, hanem a technológia alapján választják. Jó tudni, hogy a fényforrásoknak is van egy komplett, EU-s energiacímke rendszere, csakúgy, mint a háztartási gépeknek, például a hűtőknek, vagy a mosógépeknek. Az EU-s energiacímkét kötelező feltüntetni a csomagoláson. A kompakt fénycsövek általában A (legjobb) vagy B, a halogének D, a régi villanykörték pedig E, F vagy G (leggyengébb) minősítést kapnak.
Lássuk, az egyes fényforrások tulajdonságait!

Izzó

A régi, „hagyományos” villanykörte átlag 80 százalékkal többet fogyaszt a kompakt fénycsőnél. Az általa felvett energia körülbelül 90 százaléka hővé alakul, az energiaigény mindössze 10 százalékát képes hasznosítani fénykibocsátásra. A hagyományos izzó tehát inkább fűtő-, mint világítótest.
Ára 60-300 forint, élettartama 800-1000 óra. Fényerőssége: 13-17 lumen/watt. Az E, F, G energiatakarékossági osztályba tartozik.

Halogén

Gyakran plafonba süllyesztve használják. Kevesebb energiát fogyaszt, mint az izzó, de kevésbé hatékony, mint a kompakt fénycső vagy a LED. Megfelelő működéséhez elengedhetetlen, hogy a búra elérjen egy bizonyos hőmérsékletet. Ezen a hőmérsékleten a lágyüvegek már képlékenyek, ezért a búrát keményüvegből vagy kvarcból készítik. A magas hőmérséklet miatt a halogén izzólámpákat zárt világítótestekben alkalmazzák. A búrára került szennyeződések - beleértve az ujjlenyomatokat is - csökkentik a lámpa élettartamát.
Ára 600-6000 forint, élettartama 2000-3000 óra, fényerőssége 16-21 lumen/watt. Energiatakarékossági osztály: DÁltalában úgy néz ki, mint egy kettéhajtott fénycső, és gyakorlatilag az is. Az igazi energiatakarékos égő. Most már „normális” formában is kapható, tehát éppen úgy néz ki, mint egy régi villanykörte. A technológia fejlődésének köszönhetően egyre fényesebb, nem vibrál, és nincs szüksége bemelegedési időre. Bizonyos fajtái fényerő-szabályozóval is használhatók. Vásárolható belőle meleg és hideg fényű is. Egyes típusok akkor működnek a leghatékonyabban, ha időnként - 90 percenként - pihentetjük őket.
Ára 800-4000 forint, élettartama 6000-10000 óra, fényerőssége 40-80 lumen/watt. Az A, B energiatakarékossági osztályba tartozik.

[[ Oldaltörés (Kompakt fénycső) ]]Kompakt fénycső

Fénykibocsátó dióda, avagy LED

Ősidők óta jelen van a tévékészülékekben, magnókban és más elektronikus kütyüinkben. A megfelelő fényerősség eléréséhez több diódát kötnek egymás mellé. Gyakran találkozhatunk LED-del közlekedési lámpákban is, mert nem vakít annyira, és sokkal hosszabb az élettartama. További előnye, hogy nagy a kapcsolási sebessége, kis helyen is elfér és ütésálló.
Ára 1200-2500 forint, élettartama 50-100 ezer óra, fényerőssége 40-100 lumen/watt. Energiatakarékossági osztály: nincs adat.

Adatok: Tudatos Vásárlók Egyesülete

Hozzászólások