Sárgulnak, kiszáradnak a növényei? Segít az agyaggranulátum!

Sárgulnak, kiszáradnak a növényei? Segít az agyaggranulátum!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Jó ideje kaphatók már Magyarországon a növények kiegyensúlyozott öntözéséhez használható agyag granulátum, ám mégis...

Jó ideje kaphatók már Magyarországon a növények kiegyensúlyozott öntözéséhez használható agyag granulátum, ám mégis kevesen tudják, hogy ez mire és hogyan használható. Ez egyébként magas hőmérsékleten kiégetett anyag, amely víz hatására megduzzad, így sokáig képes a vizet megtartani. Az agyag granulátumot tehetjük egy tálcára a cserép alá, télen a cserép tetejére, a földre vagy akár ültetéskor a cserép aljára. Használhatjuk ültető közegként a vízkultúrás növényeknél, de kerti dekorációként is jó lehet.

Mire jó télen?

Az agyag granulátum szabályozza a virágföld nedvességét és a környezet páratartalmat azzal, hogy magába szívja és megtartja a felesleges vizet. Télen elég a föld tetejére kiszórni az agyag granulátumot, így ha túllocsoljuk a virágföldet, az agyag granulátum elszívja a felesleges nedvességet, majd elpárologatja azt. Ezzel a növényt megmenthetjük a gyökérrothadástól, ráadásul még párás környezetet is biztosítunk a számára. Ha a növény számára később túl kevés a víz, az agyag granulátumból nedvességhez juthat, így a földje nem szárad ki.

Nyáron akár a kertben is használható

Meleg nyári napokon érdemes egy réteg agyag granulátumot szórni a virágföld tetejére, ami a szobanövényeket megvédi a kiszáradástól, hiszen lefedi a földet, így a legnagyobb melegben is védve vannak. Az agyag granulátumot a kertben is használhatjuk, bár itt már nagyobb mennyiséget kell felhasználni belőle. Ha a virágágyást golyócskákkal fedjük le, akkor megvédhetjük a túlhevüléstől és a kiszáradástól. Sőt, a kiszáradás mellett még a gyomok elburjánzását is gátolja, hiszen nem engedi felszínre törni a gyomnövényeket.

Kovács Erika
viragcenter.hu

 

Hozzászólások