Ki nyer a japán földrengésen?

Ki nyer a japán földrengésen?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A japán katasztrófa sorozatnak vannak nyertesei is, ezek között biztosan ott vannak az építőipari és az...

A japán katasztrófa sorozatnak vannak nyertesei is, ezek között biztosan ott vannak az építőipari és az ingatlangazdaságban érintett vállalatok. A tönkrement infrastruktúrát azonnal pótolni kell, hidakat, utakat, új középületeket kell építeni. Több tucat ipari ingatlan teljesen használhatatlanná vált, ezeket is újjá kell építeni.

©

A lakókörnyezetet több megyében is meg kell újítani illetve házak ezreit kell felhúzni. Szükség lesz új üzletközpontokra, kórházakra, több irodaház is elpusztult, mások megrongálódtak. Felújítási munkára is számíthat az építőipar, hiszen a kisebb hibákat ki kell javítani, másutt statikai feladatok vannak.

©

Az Építésügyi és Gazdasági Kutató Intézet januári előrejelzése szerint az ágazat éppen hogy csak maga mögött hagyta a mélypontot, idén már 2,8 százalékos növekedést vártak akkor a szakemberek. Ez most biztos megugrik a nagy megrendelések miatt.

©

Tavaly év végén azt jósolták, hogy a közcélú építési munkákban 4,9 százalékos visszaesés lesz, de ez biztos pozitívra vált, hiszen éppen a középületek és infrastruktúra újjáépítése dobja meg majd a számokat. A magánlakás építés idén várhatóan 6,3 százalékkal, az üzleti ingatlanoké pedig 9,5 százalékkal emelkedhet.

©

Az irodapiac a mélypont közelében van Japánban, vannak új fejlesztések, de jóval kevesebb, mint 2007-2008-ban. A CBRE nemzetközi ingatlan ügynökség március elején kiadott összefoglalója szerint a legfőbb piacnak számító Tokióban az üresedési ráta már 5 százalék alá esett az előző évi 5,6 százalékról. A Jones Lang LaSalle arra számít, hogy idén 3,5 milliárd dollár értékben cserélnek gazdát különféle hotelek.

©

Az üzlethelyiségek jó kihasználtsággal, emelkedő bérleti díjak mellett adhatók bérbe. A tokiói Ginza üzleteinek bérleti díja a 2009-es ötödik helyről már a harmadikra ugrott tavaly év végén a Cushman&Wakefield globális ingatlan tanácsadó legutóbbi jelentése szerint.      

Kedd este a hétfokú japán skálán mérve hatos erejű földrengés volt Tokiótól délnyugatra. A pénteki, pusztító erejű földrengés a japán fővárostól északkeletre volt. A meteorológiai intézet most nem adott ki riasztást cunami eshetőségére. Az új rengés központja Sidzuoka prefektúrába esik.

Tokióban is kilengtek a magas házak
©

A meteorológiai intézet most nem adott ki riasztást cunami eshetőségére. A földmozgás miatt a 120 kilométerre lévő Tokióban is kilengtek a magas épületek, de komolyabb károkról nem érkezett jelentés. A prefektúrában lévő két atomerőmű gyakorlatilag sértetlen maradt, és működik, akárcsak Sidzuoka város repülőtere. Háromperces eltéréssel Tokiótól 325 kilométerre északkeletre is volt egy 6,2 fokozatú utórengés.