A világ legnagyobb játszóterén jártunk

A világ legnagyobb játszóterén jártunk

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu

A világ legnagyobb játszótere ma Kína, annak is inkább a keleti és délkeleti, fejlettebb tartományai.

A világ legnagyobb játszótere ma Kína, annak is inkább a keleti és délkeleti, fejlettebb tartományai. A sztárépítészeknek biztosan az, hiszen versengenek azért, hogy ki tud meghökkentőbbet alkotni ott. Nem mindig számolva azzal, hogy milyen környezetbe pottyantják le házaikat és főleg mi lesz annak hatása a környezetre.

©
A tavalyi sanghaji expo kínai pavilonja is nagyon egyedi alkotás volt
©

A világ legnépesebb államában szinte semmilyen korlát nem áll a fantázia útjába. Bárki, bárhol, bármit építhet, csak nagy és meghökkentő legyen. Öncélú játék ez? Komoly kísérlet?Tervezett sorozat? Nehéz a válasz.

Sanghaj új pénzügyi negyede, a Pudong folyó partján
©
A kínai köztévé új épülete Pekingben

A francia Paul Andreu úgy érzi, hogy "élete nagy esélyét" kapta meg, amikor a kínai hatóságok őt bízták meg az új pekingi operaház felépítésével: hozzá hasonlóan számos építész használja ki az ázsiai nagyvárosok fellendülése által nyújtott lehetőségeket az építészet határainak kitágítására.

Kapcsolódó cikkünk:

Magyar űrhajós a gödör felett

Pekingben, akárcsak más ázsiai metropoliszokban, a szakma csillagai előtt nem akármilyen a kihívás összeházasítani a zöld technológiát az ultramodern dizájnnal, és közben még meg is őrizni a kulturális örökséget.

Egymás után épülnek a plazák Pekingben és más kínai városokban
©

"Hálás vagyok Kínának. Ilyen alkalom egyszer adódik az ember életében, ha egyáltalán adódik - mondta Paul Andreu a francia hírügynökség tudósítójának. Peking központjában, egy vízmedencéből kiemelkedő ovális, titán- és üvegfelületű operaépület tervezését vállalta. Kína rendkívül sokat építkezik, tehát a lehetőségek igen nagyok. Az ország roppant nagyra törő. Éveken át nem sokat tettek, és biztos vagyok abban, hogy ez valamiféle lemaradás érzetét keltette bennük."

Kapcsolódó cikkünk:

Orbán Viktor sanghaji kedvence

A legújabb nevezetes építmények közé sorolható a kínai televízió székháza, a CCTV torony, amelyet az egyik legmerészebb építménynek tart a világ; de akár a sanghaji World Finance Center 101 emeletes épületét is meg lehet említeni.

Néhány napja adták át Kína leghosszabb, 32 kilométeres hídját
©

Andreu jelenleg az észak-kínai Tajjüan (Taiyuan) városában dolgozik egy régészeti múzeumon, az angol-iraki Zaha Hadid, aki 2004-ben elnyerte az építészet Nobeljének tekintett Pritzker-díjat, a kantoni operának adta meg a végső arculatot. A brit Norman Foster, a HSBC ikonná vált hongkongi tornyának alkotója jelenleg a CITIC bank székházának építésén dolgozik a kelet-kínai Hangcsou (Hangzhou) városában.

Egy izgalmas kávézó Sanghaj külvárosában
©

Michael Tunkey szerint azonban ezen a téren Kína ma még messze elmarad az Egyesült Államoktól és Európától. Hozzátette ugyanakkor, hogy "amennyiben Kína úgy határoz, hogy a mozgalom élére áll, képes lesz arra, hogy minden más országnál gyorsabb haladást érjen el."