Kedvezménnyel megvehetők a bérlakások

Kedvezménnyel megvehetők a bérlakások

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Míg Karcagon már az 1990-es évek óta meg lehet vásárolni az önkormányzati lakásokat, addig Jászberényben még csak...

Míg Karcagon már az 1990-es évek óta meg lehet vásárolni az önkormányzati lakásokat, addig Jászberényben még csak ezután döntenek a sorsukról. A megyeszékhelyen idén június óta élhetnek a bérlők ezzel a lehetőséggel. A bérlőknek az ingatlan forgalmi értékének 10 százalékát egy összegben kellett befizetniük - számolt be a szoljon.hu.

Az ingatlanok forgalmi értéke függött az ingatlan városon belüli fekvésétől, állagától, komfortfokozatától. A vételárak legtöbb esetben 500 és 600 ezer forint közötti összegekben voltak megállapítva. A bérlők szociális helyzetükre tekintettel igénybe vehettek kedvezményeket (például részletfizetés) — mondta  Csala Anikó, a karcagi polgármesteri hivatal Igazgatási és Szociális Iroda irodavezetője.

©

Az 1990-es években a Karcagon megvásárlásra felajánlott lakások bérlőinek hozzávetőlegesen 70-80 százaléka élt az elővásárlási jogával. Ebben az esztendőben pedig negyvenhat határozatlan időre kötött hatályos lakás-bérleti szerződéssel rendelkezik az önkormányzat. A szolnoki közgyűlés 2011. júniusi ülésén módosította az önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérletéről, valamint elidegenítéséről szóló rendeletét. A módosítás érintette többek között az önkormányzati bérlakások elidegenítésének szabályait is.

©

Az önkormányzat idén augusztus elején 272 önkormányzati lakás bérlőjének ajánlotta fel írásban az általa lakott lakás megvételét. A korábbi gyakorlattól eltérően a határozatlan idejű bérleti jogviszonnyal rendelkező bérlők mellett a határozott időre bérbe adott lakások bérlői is élhetnek elővásárlási jogukkal. Mindezt akkor, ha a lakások a 30 százalék alatti önkormányzati tulajdonrésszel rendelkező ingatlanokban találhatók és nem tartoznak azok közé, melyeket kifejezetten nem kíván az önkormányzat értékesíteni — tájékoztatta lapunkat Gyuricska Éva, a polgármesteri hivatal sajtóreferense.

©

A lakások vételára a piaci forgalmi érték 99 százaléka. Amennyiben egy összegben fizetik ki a vételárat, úgy a határozatlan időre bérbe adott lakás vonatkozásában 25, míg a határozott időre bérbe adott lakás esetében 15 százalék árengedmény adható.