Miközben dolgoznak, baktériumokat terjesztenek a kórházban

Miközben dolgoznak, baktériumokat terjesztenek a kórházban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Riasztó tanulmány jelent meg a Science magazinban, a kórházakban az ápolók tulajdonképpen segítik a veszélyes, ellenálló kórokozók terjedését a munkájukkal.

Tanulságos tudományos kutatás eredményeit ismerteti az Index: a Science Magazine-ban megjelent tanulmány szerint a nővérek a kórházakban aktívan terjesztik a baktériumokat, ezért is fertőződnek meg betegek az intenzív osztályokon veszélyes kórokozókkal. Az amerikai statisztikák szerint 25-ből 1 beteg kap el valamilyen fertőzést a kórházban, minden második eset az intenzív osztályon történik.

A kutatások 167 ápoltat vizsgáltak, akikkel 40 nővér foglalkozott, az esetek több mint a felében a nővér segített a baktériumok terjedésében. A legfertőzöttebbek a ruhaujjak és a zsebek. Ráadásul a veszélyes baktériumokat nem nagyon tudták kiirtani, még a rendszeres takarítással sem.

A megoldás: kézmosás minden egyes beteg után, eldobható kesztyűk és köpenyek használata főleg az intenzív osztályokon, illetve aprólékos, rendszeres takarítás – elég nagy kihívás lenne ez a forráshiányos magyar egészségügynek.

Hozzászólások