Tudósok igazolták: 7 nagyon jó okunk van a zenehallgatásra

Tudósok igazolták: 7 nagyon jó okunk van a zenehallgatásra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az élet minden területén komoly hatással van ránk a zene, az elmúlt évek legérdekesebb kutatásai alapján soroljuk az előnyöket.

Rengeteg olvasónknak lehet felüdülés olvasni, hogy egyik kedvenc tevékenysége, a zenehallgatás milyen előnyökkel jár. Ezért írjuk meg a Huffington Post összegzésének legfontosabb megállapításait, hiszen a cikkben tudományos kutatások eredményeit foglalták össze a jótékony hatásokról.

A rendszeres zenehallgatás…

1, … csökkenti a stresszt, csökkenti hajlamunkat a depresszióra, a szorongást esélyét például a legújabb kimutatások szerint 65 százalékkal csökkenti

2, … javít a hangulatunkon. És téved, ha azt hiszi, hogy csak a pörgős, vidám számok képesek erre. A szomorú zene is jókedvre derít minket. Ez azért lehetséges, mert bár átérezzük a szomorú szöveget, de ez egyrészt nem olyan erős érzelmi hatás, mintha velünk történne valami hasonló, másrészt a szomorú zene felszínre hozza a szép emlékeket is. Ezek egyvelege pedig pszichológiai szempontból pozitív hatással van a hallgatóra. A kutatók szerint ezért is alkalmas a szomorú zene arra, hogy egy-egy nagyon kellemetlen történés (pl.: szakítás) esetén is javítson a hangulatunkon.

3, … empatikusabbá tesz minket, főként a már említett szomorú zenékkel.

4, … motivál minket a testedzés során – ezt sokan eddig is állították és alkalmazták, de ezt már bizony kutatások sora is igazolta.

5, … segít csökkenteni az alvászavarok kialakulásának esélyét.

6, … javítja kognitív képességeinket.

7, … javítja a nyomás alatt mutatott teljesítményünket.