szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Zárt tárgyaláson folytatódott az Egymásért-ügy másodfokú büntetőpere a Fővárosi Ítélőtáblán szerdán, mert a milliárdos csempészés és sikkasztás vádjával Földesi-Szabó László volt magas rangú rendőrtiszt és társai ellen folyó eljárásban minősített adatok, államtitkok is felmerültek.

Földesi-Szabó az ellene folyó eljárásban tagadta bűnösségét, majd amikor a Fővárosi Bíróság 2010. december 22-én kihirdetett első fokú ítéletében hétéves szabadságvesztéssel sújtotta, az elsőrendű vádlott még az ítélethirdetés közben ismeretlen helyre távozott a bíróság épületéből. Akkor elfogatóparancsot kellett kiadni ellene, és fél év múlva, 2011 májusában került ismét rendőrkézre, majd előzetes letartóztatásba.

Időközben az ügyészség elkezdte vizsgálni az Egymásért-ügy titkosszolgálati vonatkozásait is, és a sajtóban összefüggésbe hozták Földesi-Szabót azzal a nagy kémüggyel, amelyben a vádlottak padjára került Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titkosszolgálatokat felügyelő minisztere és a Nemzetbiztonsági Hivatal két egykori főigazgatója, Galambos Lajos és Laborc Sándor is. Idén áprilisban az Egymásért-ügy fellebbezések folytán megindított másodfokú büntetőperének zárt tárgyalásán Földesi-Szabó vallomást tett, majd enyhítették kényszerintézkedését, megszüntették előzetes letartóztatását, és helyette házi őrizetét rendelték el.

Szerdán a tábla tanácsvezető bírája ismét zárt tárgyalást rendelt el. Indoklása szerint az ügyészség bizonyítási indítványa alapján beszerzett okiratok minősített adatokat tartalmaznak, csakúgy, mint a Galambos Lajos és társai ügyében a nyomozó ügyészségtől érkezett anyagok, továbbá ha a nap folyamán sor kerül a perbeszédekre, azokban is felmerülhetnek államtitkot tartalmazó információk.

Az első fokú büntetőper adatai szerint a csempészés azzal valósult meg, hogy az Egymásért közhasznú alapítvány 2005-ben és 2006-ban közterhek megfizetése nélkül hozott az országba milliárdos értékű vámárut, többtonnányi élelmiszert Ázsiából arra hivatkozva, hogy az adomány, ám a behozott árut értékesítették. Földesi-Szabó, a kuratórium elnöke pedig azzal követte el a sikkasztást, hogy eltulajdonította az alapítvány sok száz millió forintját.

Az elsőrendű vádlott egyik társa csempészet miatt öt év börtönt kapott, egy másikat három évre ítéltek, négy vádlottat felmentett a Fővárosi Bíróság a 2010 decemberében kihirdetett első fokú, nem jogerős ítéletében. Akkor a szóbeli indoklásban elhangzott, hogy egyes, "homályos, lebegtetett" információkkal ellentétben az első fokú bíróság rendelkezésére álló iratok szerint az ügynek nincs nemzetbiztonsági összefüggése. Kiderült az is, hogy Földesi-Szabó a büntetőperben korábban elmondta: megvannak a hiányzó százmilliók, de nem árulja el, hogy hol, mert még zár alá helyeznék a hatóságok, és különben is, a pénz kell az alapítvány működtetésére, illetve arra az esetre, ha más eljárásokban fizetésre köteleznék.

Az első fokú ítélet egyik vádlott vonatkozásában sem emelkedhetett jogerőre, mert az ügyész az elítélteknél súlyosításért, a felmentetteknél bűnösség megállapításáért és végrehajtandó börtön kiszabásáért, az elítélt vádlottak, illetve védőik pedig felmentésért fellebbeztek.

Földesi-Szabó az eljárás során többször kérte, hogy mentsék fel titoktartási kötelezettsége alól, hadd tehessen az addiginál teljesebb körben vallomást. Az Egymásért alapítvány kuratóriumában a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója, Galambos Lajos és egy volt főosztályvezetője, Gyarmati György is helyet kapott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!