Pintér esete az osztrák üzletemberrel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Zalában nagy port vert fel a HVG-ben illetve annak internetes portálján, a hvg.hu-n megjelent írás Pintér László, korábbi kisgazda, ma fideszes képviselőjelölt homályos földügyletéről. Pintér tagadja, hogy törvénytelenséget követett volna el.

Telekcsaló Fidesz-jelölt? címmel  megírtuk, hogy egy feljelentés szerint a kilencvenes évek közepén ugyanazt a termőföldet kétszer is eladta Pintér László, aki az áprilisi választáson a Fidesz–KDNP támogatásával indul a lenti választókerületben. A pórul járt vevő Maximilian Hammer osztrák üzletember volt, aki később feljelentést tett.

A képviselőjelölt helyreigazítást követelt a HVG-től, azt állítva, ő polgármesterként azon munkálkodott, hogy megakadályozza a magyar föld idegen kézbe adását. Azt is állította, hogy az ügyben folytatott ügyészségi vizsgálat során semmiféle törvénytelenséget nem tártak fel, és a bíróság is neki adott igazat.

Megkerestük az illetékes megyei bíróságot és ügyészséget – ám azok, adatvédelmi indokokra hivatkozva, elzárkóztak attól, hogy az ügyben nyilatkozzanak.  A képviselőjelölt pedig kérésünk ellenére sem küldte meg az ő álláspontját igazoló dokumentumokat.

Ismételten leszögezzük, a HVG, illetve a hvg.hu a feljelentés tényéről számolt be, bírósági elmarasztalásról nem tett említést. Értesüléseink szerint az ügyészség valójában nem foglalt állást a csalás gyanújával tett feljelentés ügyében: elévülés miatt meg kellett tagadniuk a nyomozást. A vitatott telekvásárlásról ugyanis a felek még 1994-ben kötöttek szerződést, az osztrák vevő pedig csak 1998-ban tett feljelentést. Akkorra vált ugyanis nyilvánvalóvá számára, hogy másként nem tudja visszaszerezni pénzét. Az akkor még kisgazda színekben politizáló Pintérnek ugyanis egy olyan termőföldért fizetett, amit a polgármester másnak is eladott.

Cikkünk nyomán az Index csütörtökön megszólaltatta a korábbi szerződéskötésnél jelen lévő tolmácsot, aki a hírportálnak megerősítette: minden úgy történt, ahogy azt Hammer a feljelentésében előadta.

Hozzászólások