Tetszett a cikk?

Főpolgármesteri vizsgálatot kezdeményez a Gellért téri forrásház ügyében a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője. A jelenlegi körülmények között nem kaphatna fennmaradási engedélyt a forrásház, amelyet a Gellért téren engedély nélkül épített a BKV Rt. DBR. Metró Projektigazgatósága - közölte korábban a XI. kerület alpolgármestere.

Gy. Németh Erzsébet, az MSZP fővárosi frakciójának vezetője "felháborítónak" tartja, hogy a BKV Rt. DBR Metró Programigazgatósága úgy létesítette a 4-es metró felszíni munkálataira elkülönített pénzből "a Budapest fürdőváros jellegét szimbolizáló forrásházat", hogy annak építési engedélye sem volt, s nem érti, miként létesülhetett az építmény úgy, hogy arról a közgyűlés egyetlen szakbizottsága sem foglalt állást.
A DBR Metró Igazgatóság vezetője szerint a 4-es metró felszíni munkálataival összefüggő kérdéskört a várostervezési bizottság elé vitték, amely jóváhagyta azt. Ezen a tervrajzon azonban csupán egy körként volt feltüntetve a DBR metró igazgatóság által támogatott forrásház helye, a részletekről, hogy mekkora, milyen struktúrájú és kivitelezésű lesz, mennyibe kerül, nem kapott tájékoztatást a testület - közölte a frakcióvezető, aki szerint annak ismeretében, hogy nemcsak a tulajdonos főváros hozzájárulása, hanem a XI. kerület Gellért téri szabályozási terve is hiányzik, még reménytelenebb a forrásház ügye. Ha nem kaphat fennmaradási engedélyt a forrásház, akkor ugyanaz a sors vár rá, mint bármelyik engedély nélküli építkezésre.
Az építmény elkészülte után, néhány hete benyújtott fennmaradási kérelmet vizsgálja a városrész építési irodája - közölte Lakos Imre, a XI. kerület alpolgármestere. Eddigi megállapításaik szerint a fennmaradási engedély jelenleg nem adható ki, mivel csak olyan építmény kaphatja meg, amely építési engedélyt is kaphatott volna. A forrásház azonban építési engedélyhez sem juthatott volna, mert hiányzik ehhez a fővárosi önkormányzat tulajdonosi hozzájárulása, illetve nincs érvényes rendezési terve a Gellért térnek. Ez utóbbit a XI. kerületi képviselőtestület már tavaly el akarta fogadni, azonban a szakhatóságok kifogásai miatt, amelyek például a hőforrások védelmére vonatkoztak, mind ez idáig nincs szabályozási terve a térségnek.
A forrásház ügyével az elmúlt hetekben többször is foglalkozott a Főpolgármesteri Kabinet, elsődlegesen azonban még nem az építési engedély hiányával összefüggő kérdések kerültek szóba, hanem az, hogy ki üzemeltesse az építményt. A kabinet elé került előterjesztésben az évente több mint 22 millió forintos költségű üzemeltetést nem vállalta a főváros fürdőtársasága, kertészeti vállalata és a közterület-fenntartó rt. sem. Az üzemeltetésről is tovább zajlik az egyeztetés, megegyezés hiányában azonban a határidő után elkészült forrásházban hetek óta nem működik a nyolcágú vízkifolyó. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!