Az MSZP, az SZDSZ és a Szövetség Demecserért Egyesület azt fontolgatja, hogy feljelenti Fáky Lászlónét, a Fidesz demecseri időközi polgármesteri választástól visszalépő jelöltjét a döntését ismertető közleményében állítottak miatt - közölte Tukacs István, a szocialista párt szabolcsi elnöke.

"A feljelentési dilemmát az okozza, hogy a jogi lépést a szervezetek csak Fáky Lászlóné ellen tehetik meg, de úgy gondolják, a közleményében megfogalmazott tűrhetetlen minősítések nem tőle származnak, a dokumentumot neki a kezébe adták, a mögött nem ő áll" - tette hozzá Lövei Csaba, az SZDSZ nyírségi irodavezetője hétfőn a szervezetek közös nyíregyházi sajtótájékoztatóján. A kormányzó pártok térségi vezetői egybehangzóan úgy vélekedtek: a Fidesz gátlástalanságának sok minden áldozatul esett a demecseri választási kampányban, s meggondolandó a részükről, hogy "martalékká váljon-e egy özvegyasszony is, akinek a kezébe adták a közleményt, és eszközként használták fel a nagypolitika oltárán".
Tukacs István és Lövei Csaba a sajtótájékoztatón ismételten visszautasította a Fáky Lászlóné közleményében állítottakat, miszerint a másik polgármester-jelöltet, Kiss Gyulát támogató kormányzó pártok és a civil szervezet részéről "fenyegetések, csalások" történtek volna. Tukacs kijelentette: "a megismételt választástól megfutamodó Fidesz kitalált egy forgatókönyvet, amelyben azt próbálja sugallni, hogy az első szavazáson erőszakkal befolyásolták a demecserieket a voksok leadásában. Ez hazugság, s a demecseriek a megismételt szavazáson csattanós választ adnak majd arra, hogy a Fidesz velük akarta felmosni a padlót politikai céljai érdekében." A sajtótájékoztatón Kiss Gyula, az MSZP, az SZDSZ és a Szövetség Demecserért Egyesület polgármester jelöltje is részt vett és azt emelte ki, hogy miután a Fidesz jelöltje visszalépett, a megismételt választás már nem lesz az igazi, de "a demecseriek a részvételükkel és a voksukkal megmutatják majd, mi a véleményük az őket lejárató fideszes állításokról".
Az első demecseri időközi polgármester választást október 19-én Kiss Gyula 1.547 szavazattal nyerte Fáky Lászlóné előtt, akire 1.024-en voksoltak. Az akkori eredményt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság jogerős ítéletében megsemmisítette, és elrendelte a szavazás 30 napon belüli megismétlését, amit a helyi választási bizottság november 16-ra írt ki. A bíróság úgy ítélte meg, hogy a helyi és a területi választási bizottság által is megállapított törvénytelenségek - az, hogy Kiss Gyula valótlanul állította kampányszórólapján, hogy megkapta az ajánlószelvények több mint a felét, illetve egyik támogatója szervezetten szállított szavazókat voksolni, valamint a jelölt jogtalanul oktatási intézményben kampányolt - befolyásolták a szavazás végeredményét.
A bíróság határozatát az MSZP és az SZDSZ elfogadta, de a pártok térségi vezetői véleményüket hangoztatva állították: "a választók befolyásolásának tartott esetek tényként nem állják meg a helyüket". Szerintük "ha a bíróság meghallgatta volna az ellenérdekelt felet, akkor lehet, hogy más döntést hoz, mivel az ajánlószelvények számát - a törvény által előírt megsemmisítésük miatt - utólag nem lehet meghatározni, s alaptalan volt a szervezett szállítás is - a megnevezett személynek nincs gépjárműve, jogosítványa -, valamint az oktatási intézményben folytatott kampány sem állja meg a helyét, mivel tanítási idő után történt, hasonlóan a Fidesz helyi iskolában tartott nagygyűléséhez, amelynek szónoka Orbán Viktor pártelnök volt. (MTI)

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
"Ha közéjük tartozol, tartani kell a szádat"

"Ha közéjük tartozol, tartani kell a szádat"

VG: Akut pénzellátási probléma van a Honvédkórházban

VG: Akut pénzellátási probléma van a Honvédkórházban

Húsbavágó lesz David Attenborough legújabb dokumentumfilmje

Húsbavágó lesz David Attenborough legújabb dokumentumfilmje

Falra hányt borsó az OECD kormánynak tett ajánlata

Falra hányt borsó az OECD kormánynak tett ajánlata

Egy ikonikus 7 üléses autó, amire viszont nem jár az állami támogatás

Egy ikonikus 7 üléses autó, amire viszont nem jár az állami támogatás

Készüljön: jöhet a filléres Netflix-előfizetés, 1000 forint se lesz

Készüljön: jöhet a filléres Netflix-előfizetés, 1000 forint se lesz