Tetszett a cikk?

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter vagyona 95 millió forintos budai házzal gyarapodott. A miniszter "megbánta" ingatlanvásárlását, melyet állítása szerint családjának és baráti kölcsönöknek köszönhet.

Juhász Ferenc feleségével és apósával közösen vásárolta meg 95 millió forintért azt a 272 négyzetméteres Lejtő utcai házat, amelyet eredetileg 142 millió forintért, öt hálószobával, két fürdőszobával, vendéglakrésszel, fitneszteremmel és szaunával hirdettek meg. A miniszter az ügy kipattanása után kijelentette: megbánta a lakásvásárlást, mert nem mérte fel, hogy "elemi ereje van, és nemcsak a lejáratásában érdekeltek számára fontos ügy", de most már nem áll el tőle.

Juhász legutóbbi vagyonnyilatkozatából nem derül ki, miből futhatta a beruházásra. A februári állapot szerint lakástulajdona mellett csak hét és fél millió forintnyi megtakarítás, 500-600 ezer forint készpénz és havi 720 ezer forintos fizetés szerepel. A vagyonnyilatkozat leadása óta már közel egy év eltelt, a következő vagyonnyilatkozatban pedig "fel lesz tüntetve az ingatlanvásárlás körülménye" - mondta a hvg.hu-nak a miniszter sajtószóvivője. Juhász Ferenc a napokban az ügy tisztázása érdekében vagyonnyilatkozati eljárás megindítását kérte az illetékes parlamenti bizottságtól.

Az ingatlanvásárlást a miniszter szerint feleségének, Szendrák Csillának 20 milliós magánvagyona (ez az összeg a házastársi vagyonnyilatkozatban is szerepel), továbbá a miniszter apósának, Szendrák Bélának 33 millió forintos támogatása tette lehetővé. (Nyékládháza lakói – mint egy újsághírből kiderült - meglepődtek, amikor kiderült, hogy egy „milliomos” lakik a városban, a honvédelmi miniszter apósa személyében. Szendrák Béla ugyanis nem állt tehetős ember hírében.) A miniszter ezen kívül harmincmillió forint hitelt is felvett magánjogi szerződésekkel, ebből tizenöt milliót a Füzesi családtól. A kölcsönadó Füzesi István, akinek fia a Honvédelmi Minisztérium egyik cégének igazgatósági elnöke, gazdasági kapcsolatban volt Csuka Lászlóval, Kulcsár Attila volt főnökével, akit a brókerbotrány miatt elbocsátottak a cégtől. Egyelőre nem tudni, ki lehet a fennmaradó tizenötmillió forint hitelezője.

Nem az a megoldás, hogy egy politikus csak akkor hajlandó megmagyarázni, milyen forrásokból finanszírozta lakásvásárlását, amikor a közvélemény már „gyanús ingatlanügyekről” beszél – mondta Somogyi Zoltán kommunikációs szakértő a hvg.hu-nak. Úgy tűnik, kevesen fogadják meg a jó tanácsot: a politikai elit képviselői közül Horn Gyula, Orbán Viktor, Torgyán József és Magyar Bálint költözött budai luxusvillába az elmúlt években, kínos magyarázkodásra kényszerülve.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Többet telefonáltunk és interneteztünk a koronavírus-járvány miatt

Többet telefonáltunk és interneteztünk a koronavírus-járvány miatt

Becsempészi a Google a Stadia játékait az iPhone-okra

Becsempészi a Google a Stadia játékait az iPhone-okra

Elfajulóban lehet a járvány, mutatják a KSH többhetes átfutással közölt halálozási adatai

Elfajulóban lehet a járvány, mutatják a KSH többhetes átfutással közölt halálozási adatai