Kétórás figyelmeztető munkabeszüntetést tartottak csütörtökön reggel 8 órától az egészségügyi dolgozók Csongrád megyében. Szegeden és Makón összesen 340 dolgozó függesztette fel a munkát.

"A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) 11 klinikáján 310 dolgozó vesz részt munkabeszüntetésben" - közölte Ágoston Zsuzsanna egyetemi tanársegéd, a sztrájkbizottság tagja. A betegek megértéssel, türelemmel és érdeklődéssel veszik tudomásul a munkabeszüntetést - mondta az orvos.Az elmúlt napokban az ország számos egészségügyi intézménye - a fővárostól kezdve sok vidéki intézményig - biztosította támogatásáról a szegedi új klinikán három hete megalakult sztrájkbizottságot, sőt még külföldön dolgozó magyar orvostól is kaptak támogató faxot - mondta a sztrájk egyik szervezője.A makói kórház minden orvosa csatlakozott a kezdeményezéshez, ez több mint 30 embert jelent - tudatta Baranyiné Szegvári Mónika, az intézményi szakszervezeti bizottság vezetőségi tagja. Hozzátette: a szakdolgozók most nem csatlakoztak a munkabeszüntetéshez.A szegedi I.-es és II.-es rendelőintézetben szinte az összes dolgozó aláírta a sztrájkkezdeményezést - mondta Kiss Sándorné a sztrájkbizottság tagja. Ezért egyes osztályokon teljesen szünetelt az ellátást, más osztályokon pedig csak a sürgős eseteket látták el reggel 8 órától 10 óráig. Kiss Sándorné szerint a betegek egyetértettek a felhívással, mert "látják ezt nem lehet így folytatni, a minőségi betegellátáshoz biztosítani kell a feltételeket".A szegedi új klinika dolgozói azért fordultak munkáltatójukhoz sztrájkfelhívással, mert véleményük szerint lehetetlen körülmények között folyik a gyógyító munka. A sztrájkbizottság és a munkáltató az egyeztető tárgyalásokon abban egyetértett, hogy a felvetett problémák nagyobb része nem tartozik az egyetem hatáskörébe. Azonban a saját hatáskörbe sorolható felvetésekre adott munkáltatói válaszok többségét nem tartotta elfogadhatónak a sztrájkbizottság, így a tárgyalások nem vezettek eredményre. Ezért a bizottság figyelmeztető munkabeszüntetést hirdetett meg. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Medián: A magyarok kicsit jobban kedvelik Káslert, Orbánt most épp nem annyira

Medián: A magyarok kicsit jobban kedvelik Káslert, Orbánt most épp nem annyira

Érdemes óvatosnak lenni a reklámozott ingyenhitellel

Érdemes óvatosnak lenni a reklámozott ingyenhitellel

Adventi irodalmi naptár - december 14.

Adventi irodalmi naptár - december 14.

Amíg ezt nem kapcsolja ki a Windowsban, a rendszer elküldi a Microsoftnak, hogy mikor mit csinált

Amíg ezt nem kapcsolja ki a Windowsban, a rendszer elküldi a Microsoftnak, hogy mikor mit csinált

„A producerem eleinte sikított, hogy ne”

„A producerem eleinte sikított, hogy ne”

A hanyatló Nyugat egyik szegény országában most emelik 300 ezer forint fölé a minimálbért

A hanyatló Nyugat egyik szegény országában most emelik 300 ezer forint fölé a minimálbért