szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nyilvánosság Klub kezdeményezi, hogy egy bizottság hallgassa meg a múlt rendszer vezetőit, hogyan látták ők az akkori történéseket. A politikusok és az állambiztonság vezetői önkéntesen jelennének meg, szavaikat szankció nem követné.

A véleményszabadság, illetve a becsületsértési, rágalmazási ügyek bírósági kezelése volt elsősorban a témája a Nyilvánosság Klub közgyűlésének. Megválasztották az egyesület új elnökségét is. A testülete tagjai: Babus Endre (HVG), Bolgár György (Klub Rádió), Emőd Pál (MTI), Halmai Gábor alkotmányjogász, Kenedi János történész-író, Murányi Gábor (HVG), Váradi Júlia (Magyar Rádió), Vásárhelyi Mária szociológus és Várhegyi Éva közgaszdász.
 
Halmai Gábor alkotmányjogász úgy értékelte, hogy  a véleménynyilvánítás jogterülete több kérdésben szabályozatlan, amit az is mutat, hogy a bíróságok többször hoznak egymással is ellentétes ítéleteket büntető-, illetve polgári ügyekben. A Nyilvánosság Klub tavaly az Alkotmánybírósághoz fordult, hogy új döntéssel egyértelművé tegye a szabályozást. 
    
Fleck Zoltán jogkutató értékelése szerint a magyar politika ma "a gátlástalan hazugságokra épül, és a politikai harc eszközeként használja a bírósági ítéleteket". Szerint az lenne a legcélszerűbb döntés az Alkotmánybíróság részéről, ha új jogszabály kidolgozására kötelezné a törvényhozást. Álláspontja szerint akár az is lehet, hogy a közszereplők eseteit kiemelik a büntető törvénykönyvből és ők a polgári jog keretében próbálják orvosolni becsületi sérelmeiket.  

Vásárhelyi Mária szociológus úgy vélte, hogy eddigi tapasztalatai alapján baloldali, liberális értelmiséginek nem sok esélye van a Fővárosi Ítélőtábla egyetlen ilyen ügyekre szakosodott tanácsa előtt. Kiemelte a perét a Hír tévével, amelyet másodfokon elvesztett,  amikor azért perelte a televíziót, mert az azt állította, hogy nem készült el a történelemszakos hallgatók attitűdjét érintő felmérése. 

Babus Endre újságíró szerint visszarendeződés az 1970-es évekhez képest az is, hogy a bíróságok döntésétől függ, hogy kiadják-e a sajtónak a megszületett
ítéletek szövegét. 

Kenedi János történész elmondta, hogy valóra váltják a Nagy Imre Társaságban 1989-ben megfogalmazódott gondolatot és "meghallgató bizottságot" hoznak létre, ahol a múlt rendszer vezetői - saját akaratukból - beszélnek az akkori tényekről, illetve ezt kiterjesztik a III/III-as Főcsoportfőnökség tisztjeire, főtisztjeire is. 
 
Az önkéntesség mellett Kenedi János azt is hangsúlyozta, hogy semmilyen jogi szankció nem kísérné a meghallgatást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Ironikus közleményben támadják a "listazúzó" ombudsmant

A Nyilvánosság Klub szerint azzal, hogy Péterfalvy Attila tegnap bezúzatta a Political Capital ügynöklistáját, fennáll a rongálás, a garázdaság, a visszaélés okirattal, a lopás, a sikkasztás, a hűtlen kezelés, a hanyag kezelés elkövetésének alaptalan gyanúja.

MTI Itthon

Pert vesztett a Magyar Nemzet

Jogerősen pert nyert Meruk József újságíró a Magyar Nemzet ellen kedden - közölték a Fővárosi Bíróság sajtótitkárságán. A Fővárosi Bíróság ítélete szerint személyiségi jogot sértő Bayer Zsoltnak a lapban közölt írása, amely szerint a felperes ügynök volt az előző rendszerben.

Itthon

Személyiségi jogi pert vesztett el Újhelyi István

Személyiségi jogi pert vesztett el Orbán Viktorral, Kövér Lászlóval és Szadai Károllyal szemben nem jogerősen Újhelyi István; akit 500 ezer forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezte a Csongrád Megyei Bíróság.

Kormánybarát kastélybirtokosok egymás közt: L. Simonék összehangolnak

Kormánybarát kastélybirtokosok egymás közt: L. Simonék összehangolnak

Elhagyhatta a kórházat Csepel polgármestere

Elhagyhatta a kórházat Csepel polgármestere

Ukrán külügyminiszter: Készek vagyunk rendezni a nézeteltéréseket Magyarországgal

Ukrán külügyminiszter: Készek vagyunk rendezni a nézeteltéréseket Magyarországgal