szerző:
MTI

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője Szili Katalinnak, a párt köztársasági elnök-jelöltjének konszenzusteremtő képességét emelte ki egy szombat reggeli televíziós műsorban. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke ugyanebben a műsorban ugyanerről nyilatkozva azt mondta: elég megnézni, mennyire megosztotta most a szocialista pártot és a koalíciót is.

A korábbiaknál nagyobb az érdeklődés a köztársasági elnök-jelölés iránt, erkölcsileg felértékelődött a poszt, mivel a közvélemény "ki van éhezve minden olyan személy és lehetőség iránt, amelyik egy kicsit a konszenzust tudja jelképezni" - jelentette ki Lendvai Ildikó a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

A műsorban külön-külön kérdezték az MSZP frakcióvezetőjét és az SZDSZ elnökét a szocialisták köztársaságielnök-jelöltjéről, akiről pénteken döntött az MSZP kongresszusa, illetve a küldöttek állásfoglalásának következményeiről.

Lendvai Ildikó szerint vitájuk a szabad demokratákkal "nem egyszerű kötélhúzás óvodás gyerekek között", hanem gondolkodás arról, hogyan lehet azt az embert kiválasztani, aki "képes a megbomlott konszenzusokat, a felbomlott értékrendet ha nem is tökéletesen helyreállítani, de sugallni azt, hogy helyreállítható".

A frakcióvezető szerint az SZDSZ azt gondolja, hogy "ilyen konszenzusteremtő személy úgy található a legjobban, ha egész előző életében garantáltan távol volt a politikától. Mi meg úgy gondoljuk, egy ilyen bonyolult politikai feladatot talán éppen bizonyos közéleti múlttal rendelkező ember tölthet be. Ez azért egy valódi vita, nem csak presztízs-marakodás".

Lendvai elmondta, az MSZP jelöltjének népszerűsége miatt az emberek
elhiszik róla, hogy konszenzust tudna teremteni.

Kuncze Gábor, aki előzőleg hallotta a szocialisták frakcióvezetőjével folytatott beszélgetést, kétségeit fejezte ki az államfő-jelölttel kapcsolatban.

"Azt gondolom, hogy Szili Katalin eléggé megosztotta most az MSZP-t is, meg a koalíciót is ahhoz, hogy azért elgondolkodjunk azon, milyen konszenzusteremtő képességekkel rendelkezik." - jelentette ki Kuncze.

A Nap-kelte riportere Lendvai Ildikóval beszélgetve emlékeztetett, hogy volt már rá példa, amikor egyesek szerint Szili Katalin "elárulta" az MSZP-t, például a múlt év decemberi kettős népszavazás ügyében, amikor lelkiismereti szavazásra szólított fel.

"Lehet, hogy nekem akkor mint párttagnak ez nem esett nagyon jól, most mégis azt mondom, hogy (Szili Katalin) komolyan vette a közjogi méltósággal járó szerepkört" - jelentette ki Lendvai Ildikó. “A köztársaságielnök-jelölésnél ez a gesztus erény. Ez szerintem inkább alkalmassá teszi Szilit a posztra".

Mint mondta, azután, hogy a párt kongresszusa megnevezte köztársaságielnök-jelöltjét, a következő feladat, "hogy tudunk a saját többségünkhöz társadalmi támogatást és parlamenti támogatást is szerezni."

"Minden ellenzéki szavazat talált kincs, én alapvetően mégis csak a koalíció szavazataira szeretnék számolni" – mondta a frakcióvezető, hozzátéve: abban reménykedik, hogy most, miután túl vannak azon az "elvi vitán", pártpolitikus legyen-e a köztársasági elnök, a szabad demokrata képviselők "minimum lelkiismereti szavazást engednek meg maguknak".

Kuncze erre reagálva közölte: "kissé fura gondolatnak" tartja, hogy a jelölt megnevezését követően kezdenek el a szocialisták támogatókat keresni. Az SZDSZ elnöke szerint a szocialisták megnevezték jelöltjüket, "mi meg a megválasztásához sok sikert kívántunk nekik és természetesen gratulálunk Szili Katalinnak a jelöltté váláshoz".

A pártelnök nemmel felelt arra a kérdésre, hogy ha saját személyében, és nem pártelnökként ülne a stúdióban, rábólintana-e Szili Katalinra

Indoklásul elmondta, a vitában végig tartózkodtak attól, hogy személyeket bármilyen módon minősítsenek és a jövőben is tartják magukat ehhez.

"Elégséges indoklásnak gondoltuk, hogy pártpolitikust most nem szeretnénk látni, mert annyira megosztott az ország is, meg a politika is, hogy ezt a megosztottságot lehet, hogy cask tovább fokozná" – magyarázta Kuncze.

Az SZDSZ első embere arra a kérdésre, hogy presztízsről szólt-e a jelölés, azt mondta: a szocialisták kongresszusán voltak arra utaló jelek, hogy "sokak számára ez a presztízsről szólt leginkább". Kuncze szerint voltak pozíciók az MSZP-kongresszusát megelőzően, amelyekben "megcsillant az egyetértés lehetősége, hiszen voltak olyan jelöltek - többen is egyébként, mint amennyit a nyilvánosság előtt megjegyeztünk az MSZP-ben felmerült nevek közül -, akikben egyetértettünk volna".

Arra a kérdésre, hogy a kialakult helyzet rontja-e a két párt 2006-os választási esélyeit, Kuncze Gábor úgy válaszolt, hogy a koalíciót egy program megvalósítására kötötték és nem a köztársasági elnök megválasztására. Ha a parlament majd megválasztja a köztársasági elnököt, a voksolás eredményét mindenkinek tudomásul kell vennie, és a koalíciónak tovább kell dolgoznia a sikeres szereplésért.

Gyurcsány a száz lépés politikájáról beszélt (Oldaltörés)

Az MSZP pénteki kongresszusán Szili Katalin 309, Glatz Ferenc 230 szavazatot kapott az 541 érvényes szavazatból. Egy-egy szavazat jutott Horn Gyulának és Bihari Mihálynak.

A tanácskozás magukat megnevezni nem kívánó résztvevői szerint Szili Katalint Tüttő Katalin fővárosi képviselő és Hunvald György VII. kerületi polgármester támogatta. Glatz Ferenc mellett Tóth Mihály csepeli polgármester, Vitányi Iván országgyűlési képviselő és Horn Péter professzor szólalt fel.

A elnökség eredetileg négyfős javaslatát szűkítette le, miután mind
Bárándy Péter volt igazságügy-miniszter, mind Horn Gyula volt kormányfő kevés szavazatot kapott, mindketten visszaléptek.

A választmányi ülésen - ahol a tagok több jelöltre is szavazhattak - Szili Katalin 88, Glatz Ferenc 79, Bárándy Péter 56, Horn Gyula pedig 35 voksot kapott.

Szili Katalin - aki a jelölő kongresszus előtt úgy nyilatkozott, hogy a tagság kezébe teszi sorsát - az eredmény kihirdetése utáni beszédében úgy fogalmazott, hogy alázattal kíván megfelelni a hitnek és bizalomnak.

"Úgy érzem, hogy új fejezet kezdődhet a koalíciós partnerrel, tőlünk különböző ellenzéki pártokkal, valamennyi párttal, és én annak a konszenzusos demokráciaelvárásnak kívánok megfelelni, ami miatt feltehetően ebbe a pozícióba emeltetek most" – mondta Szili az eredmény kihirdetése után.

"Arra kérem szabad demokrata barátainkat, támogassák Szili Katalin jelöltségét. Arra kérem koalíciós partnerünket, válasszunk együtt köztársasági elnököt" - fogalmazott Hiller István pártelnök, aki a
szocialista párt legnépszerűbb politikusaként, az MSZP első köztárságielnök-jelöltjeként köszöntötte Szili Katalint.

Hiller kifejtette, az MSZP mindent megtesz azért, hogy Szili Katalin támogatottsága a lehető legteljesebb legyen az Országgyűlésben.

"Azt szeretnénk, hogy minden párt, melynek frakciója van a magyar Országgyűlésben, fogadja el jelöltünket" - tette hozzá.

Glatz Ferenc az eredményt úgy kommentálta: "ez a dolgok rendje", s nem gondolta, hogy jelölése ilyen szintig eljut, hiszen nem tagja a pártnak.

A zárt ajtók mögötti szavazást megelőző nyílt ülésen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Hiller István nem a jelöltek személyével foglalkozott, hanem a szocialista pártra és a kormányra váró cselekvés kényszeréről szólt beszédében.

A kormányfő a cselekvés, a száz lépés politikáját hirdette meg a választás előtti utolsó ever. Gyurcsány szerint a kongresszuson nem
elsősorban jelöltet, hanem új utat kell választani.

Gyurcsány Ferenc nagy hangsúllyal szólt arról, hogy az elmúlt három évben több mint nyolcezer milliárd forinttal költöttek többet, mint 2002-ben: felét hitelből, felét a növekvő állami bevételekből. Csökkentették a kiszolgáltatottságot, a nyomort, megteremtették a lehetőséget tíz- és tízezrek számára a felemelkedésre - mondta, ugyanakkor elektronikus postájából olyan üzeneteket ismertetett, amelyekben fiatalok és idősebbek, hátrányos helyzetben lévők munkanélküliségről, kilátástalanságról és a remény hiányáról írtak
neki.

"Miközben annyit tettünk az elmúlt három évben, hogy Magyarország egy élhető ország legyen, hogy azt érezhessék benne milliók, hogy van esély fölemelkedni, van esély tisztességes munkát végezni, aközben folyamatosan újra- és újratermelődik a kiszolgáltatottság, az alávetettség és reménytelenség" – mondta Gyurcsány.

A miniszterelnök szerint téved, aki azt hiszi, hogy az MSZP számára a Fidesz az ellenfél, s téved az is, aki azt gondolja, hogy a pártnak az SZDSZ-szel kell megmérkőznie.

"Barátaim, változtatni kell" – figyelmeztetett Gyurcsány, hangsúlyozva, hogy miközben annyit tettek az élhető országért, aközben elfogadhatatlanul sokak számára a polgári felemelkedés, a biztos napi megélhetés, a jövő hiánya van jelen.

A miniszterelnök szerint nem fogadható el, hogy a választások előtt egy évvel nem lehet cselekedni.

"Nem a választások előtt vagyunk egy évvel, hanem a szükséges lépések megtétele utáni pillanatok után két évvel. Nem előtte vagyunk valaminek, hanem utána" – mondta Gyurcsány.

“Az ország azt akarja, hogy az MSZP cselekedjen” – fogalamzott beszédében a kormányfő. “Új történetre van szüksége Magyarországnak, s az MSZP azért baloldali párt, hogy a többség számára változtassa meg az országot. Nem egy nagy reformot kell csinálni, hanem a száz lépés politikáját kell végrehajtani. Ha ezt megteszi a párt, akkor fogják elhinni a választók, hogy jó kezekben van az ország.”

A miniszterelnök előtt felszólaló Hiller István pártelnök arról biztosította Gyurcsány Ferencet, hogy az MSZP a kormányfő mellett áll, ha változtatni akar. A célt a sikeres Magyarország megteremtése jelenti, és “a győzelemhez akkor vezet az út, ha van kellő bátorság, bölcsesség, hogy merjünk változni és változtatni” - hangsúlyozta az MSZP elnöke. "Ez az új magyar szociáldemokrácia: merj változni, légy bölcsebb, csináljunk együtt egy jobb, sikeres Magyarországot, akarjátok és támogassátok" - mondta Hiller István a kongresszus résztvevőinek, hozzátéve, hogy nincs elvesztegetni való idő.

A kongresszus politikai nyilatkozat elfogadásával fejezte be munkáját.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megint elromlott a német külügyminiszter repülője

Megint elromlott a német külügyminiszter repülője

Visszalép a Liberálisok főpolgármester-jelöltje

Visszalép a Liberálisok főpolgármester-jelöltje

Meglepetésszerűen zuhant rá a közigazgatásra a létszámstop

Meglepetésszerűen zuhant rá a közigazgatásra a létszámstop

Péntekig meg kell érkezzen az értesítője, ha mégsem, irány a jegyző

Péntekig meg kell érkezzen az értesítője, ha mégsem, irány a jegyző

Kikerül az esti fő műsorsávból a Barátok közt

Kikerül az esti fő műsorsávból a Barátok közt

Amerikai drónt lőttek le Jemenben

Amerikai drónt lőttek le Jemenben