szerző:
MTI

A tanácsadó testület megválasztásával teljessé vált az EBH működése, amelyet az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi törvény alapozott meg - mondta Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter.

A szabályozás szerint a hatóság a törvényben meghatározott feladatait a miniszterelnök által felkért, az emberi jogok védelme területén kiemelkedő tapasztalattal rendelkező hat tagból álló tanácsadó testülettel együttműködve látja el. A hat évig tartó megbízatásról szóló okmányokat ünnepélyes keretek között Göncz Kinga miniszter, valamint Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára adta át.

Az EBH tanácsadó testülete elsősorban az egyenlő bánásmód biztosításával kapcsolatos koncepciókat, szabályozási terveket, valamint a kérdést érintő jogszabályokat véleményezi. Kondorosi Ferenc köszöntőjében a jogállami feltételrendszer újabb elemének nevezte a hatóságot.

A tanácsadó testület kinevezett tagjai: Farkas Lilla ügyvéd, a Magyar Helsinki Bizottság állandó jogvédő megbízottja; Gyulavári Tamás egyetemi docens, munkajogi szakértő; Herczog Mária egyetemi tanár, szociálpolitikai szakember; Kárpáti József ügyvéd, jogsegély-szolgálati szakember; Majtényi László egyetemi docens, volt adatvédelmi biztos és Szigeti György jogász, a Vakok Egyesületének tagja. Az EBH elnökhelyettesévé pedig Furmann Imrét nevezték ki.  

A február 1-je óta működő EBH országos illetékességű, központi közigazgatási szerv. Az EBH általános hatáskörű antidiszkriminációs hatóság, ami azt jelenti, hogy minden olyan ügyben eljár, ahol valakit hátrányos megkülönböztetés ér valamilyen tulajdonsága miatt. Felügyeletét az ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter látja el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Karrier

Képzés és esélyegyenlőség a munkaerő-piacon

Csanádi Ágnes a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára szerint az Európai Unióhoz hasonlóan Magyarországon is zavarok – többek között az aktív munkaerő csökkenése, a képzés hiányosságai és az esélyegyenlőség hiánya – láthatók a főbb munkaerő-piaci folyamatokban.

Karrier

Beruházások az esélyegyenlőség érdekében

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium ismét pályázatot írt ki a fogyatékkal élők (például látásukban vagy hallásukban korlátozottak) jobb informálódásának segítésére.

Megtalálták a szoborrongáló rémeket, akik megfújták Békéscsaba egyik ékkövét – fotó

Megtalálták a szoborrongáló rémeket, akik megfújták Békéscsaba egyik ékkövét – fotó

Hatalmas tűz miatt kellett kiüríteni a chesteri állatkertet - videó

Hatalmas tűz miatt kellett kiüríteni a chesteri állatkertet - videó

Másfélszer annyian vesznek fel személyi kölcsönt, de ezt az 5 aranyszabályt nem sokan tartják be

Másfélszer annyian vesznek fel személyi kölcsönt, de ezt az 5 aranyszabályt nem sokan tartják be

Kovács Zoltán: Juncker összekeveri az álhírt a véleménnyel

Kovács Zoltán: Juncker összekeveri az álhírt a véleménnyel

És akkor apa és anya beköltözik a munkahelyére a családok évében

És akkor apa és anya beköltözik a munkahelyére a családok évében

Élettársa ölhetett meg egy nőt Városföldön

Élettársa ölhetett meg egy nőt Városföldön