szerző:
MTI

Tiltott önkényuralmi jelkép használata miatt előállították Vajnai Attilát - közölte szombaton a Munkáspárt tisztázatlan jogállású alelnökének egyik párttársa.

Vajnai Attila több elvtársával együtt koszorút akart elhelyezni Kádár János sírjánál Budapesten, a Kerepesi úti temetőben, amikor civil ruhás rendőrök felszólították, hogy a koszorúról távolítsa el a szalagot, mert azon vörös csillag látható - mondta el Franatolo János, a Munkáspárt Baranya megyei elnöke.

Vajnai erre nem volt hajlandó, de azt kérte, adjanak neki öt percet a koszorú elhelyezésére, s azt követően önként elmegy a rendőrökkel. Azok azonban kicsavarták a kezéből a koszorút, megbilincselték, és autóval elvitték - mondta el Franatolo.

A baranyai politikus elmondta, hogy mintegy 40-50 ember a VIII. kerületi rendőrkapitányság épülete elé vonult, hogy ott követeljék Vajnai Attila szabadon engedését.

A VIII. kerületi rendőrkapitányságon csak azt a felvilágosítást adták az MTI-nek, hogy valóban megjelent mintegy 40 ember a kapitányság előtt, de mivel semmi törvénybeütközőt nem követnek el, ezért nem lépnek fel velük szemben.

A Budapesti Rendőrkapitányság szóvivője az MTI-vel közölte, hogy a Fiumei úti temetőben előállított férfi ellen tiltott önkényuralmi jelkép használata miatt indult eljárás. A férfi szabadlábon védekezhet.

Bálint Gabriella elmondta: a férfi ruházatán vörös csillag volt látható, amit többszöri felszólítás ellenére sem vett le. Megerősítette, hogy testi kényszer és bilincs használatával történt az előállítás, hozzátéve, hogy a parancsnoki vélemény szerint az intézkedés jogszerű volt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Thürmerék nem engedték be Vajnait a kongresszusra

Vajnai Attilát, a Munkáspártból kizárt – de a kizárás nem jogerős bírósági felfüggesztése miatt jelenleg tisztázatlan jogállású – alelnököt nem engedték be párt arra a kongresszusára.

MTI Itthon

Viszály a Munkáspártban

Aláírásgyűjtési akciót indított a Munkáspárt rendkívüli tisztújító kongresszusának összehívása érdekében a szervezet Baranya megyei elnöksége.

Hét nap

NEVET VÁLT A MUNKÁSPÁRT

Magyar Kommunista Munkáspártra változtatja nevét a Thürmer Gyula vezette Munkáspárt (MP) - erről a szombati budapesti...

Nem várt helyről kapott kritikát a kormány sajtószabadság-ügyben

Nem várt helyről kapott kritikát a kormány sajtószabadság-ügyben

Rájöttek a tudósok: ha 22,8 foknál hidegebb van, megugrik a halálesetek száma

Rájöttek a tudósok: ha 22,8 foknál hidegebb van, megugrik a halálesetek száma

Magyar „boszorkány” ölhetett Ausztriában

Magyar „boszorkány” ölhetett Ausztriában

Lezuhant egy fiatal nő a budai rakpartról

Lezuhant egy fiatal nő a budai rakpartról

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket

Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik

Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik